Sarajevo: Danas presuda Sanjinu Sefiću, izricanje neće biti javno

Vijesti 19. mar 202009:50 > 09:52
N1

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu danas će donijeti presudu Sanjinu Sefiću, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale studenti Selama Agić i Edita Malkoč, ali zbog promjena u režimu rada sudova ona neće biti izrečena javno.

“Presuda će biti donesena, ali ona neće biti izrečena uz prisustvo javnosti zbog promjene režima rada sudova u skladu sa odlukama Kriznog štaba FBiH u cilju prevencije širenja virusa korona”, potvrdila je advokatica porodica Agić i Malkoč Adela Duraković.

On je rekla da će presuda, vjerovatno, biti objavljena na veb stranici Suda.

Sud će danas donijeti presudu nakon ponovljenog postupka koji je počeo u julu prošle godine.

U septembru 2018. godine Kantonalni sud u Sarajevu Sefića je osudio na 14 i po godina zatvora, dok su njegovi pomagači oslobođeni krivice.

Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo, čime je prvostepena presuda ukinuta i postupak je ponovljen.

Sefić se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

On je u noći 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici, krećući se brzinom većom od 100 kilometara na čas i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu, automobilom udario studente Selmu Agić i Editu Malkoč koje su od zadobijenih povreda preminule.

Sefić se udaljio s mjesta nesreće, a u jutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad