Muftić: U Francuskoj sticajem okolnosti ostalo nekoliko desetina bh. građana

Vijesti 20. mar 202011:35 > 11:38
Fena

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Francuskoj Kemal Muftić smatra da je koronavirus planetarni problem koji treba vrlo ozbiljno shvatiti i još mu ozbiljnije pristupiti.

“U suštini, to je ratno stanje. Stoga je neoophodna izolacija, maksimalno reduciranje kretanja, osim službi koje moraju raditi”, kazao je Muftić u izjavi za Fenu.

Vlasti u Francuskoj poduzele su brojne mjere kojima nastoje spriječiti širenje koronavirusa, a jedna od preventivnih mjera je upravo, ograničeno kretanje, reduciranje kontakata, blokada granica.

Po njegovim riječima, zatvranje granica je veliki ekonomski izazov kojem država pristupa na odgovarajući način, pri tom, vodeći računa o svim kategorijama drušva – onih koji su nemoćni, sami, ali i onih koji će izgubiti posao zbog krize.

Ambasador Muftić je podsjetio na izjavu direktora francuske Direkcije za zdravlje (DGS) Jérômea Salomona koji je kazao da je u Francuskoj od koronavirusa /Covid-19/ u toku 24 sata 17. marta umrlo 89 ljudi.

Od početka epidemije do tog dana su u Fancuskoj umrle 264 osobe. Sedam procenata preminulih je bilo mlađe od 65 godina.

“Stoga apelujem na građane BiH da poštuju instrukcije nadležnih institucija i ljekara, da budu maksimalo oprezni, da budu ozbiljni i odgovorni ne samo prema sebi, već odgovorni i prema drugima”, naglasio je Mufitć.

Kazao je i to da je u Francuskoj nekoliko desetina građana BiH koji su sticajem okolnosti – poslovno, privatno, turistički, ostali „zarobljeni“.

“S obzirom da su granice zatvorene, ti ljudi su u jako nepovoljnom položaju. Obraćaju se našoj Ambasadi za pomoć i preporuke. Mi imamo vrlo ograničene mogućnosti, za razliku od država koje su za povratak svojih građana organizirale specijalne letove”, kazao je ambasador Muftić i dodao BiH treba pružiti podršku Ambasadi kako bi pomogla tim ljudima.

Istakao je da vlasti BiH rade onoliko koliko je u mogućnosti u ovakvoj situaciji i u komunikaciji su sa svojim ambasadorima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad