Keserović optužen za organizovanje terorističke grupe i podsticanje na terorizam

Vijesti 20. mar 202012:45 > 12:53
Youtube

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Keserovića koji se tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe te podsticanje na terorističke aktivnosti, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

U optužnici se navodi da je dana 23.1.2013. godine optuženi Jasmin Keserović napustio teritoriju Bosne i Hercegovine, te dolaskom u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL, koja je svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravala da prisili legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, a u čijim je redovima ostao sve do decembra 2019. godine.

Teresti se da je, zajedno sa drugim licima iz Bosne i Hercegovine, koji su boravili u Siriji sa istom namjerom, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab u jedinici „Bejt Komandos“ (koja je kasnije preimenovana u „El Aksa“) protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije.

Keserović se tereti da je putem sredstava javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje krivičnog djela terorizam iz člana 201. stav 1. KZ BiH i to napadima na stanovništvo i ubijanjem, saopćeno je iz Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad