Mikrobiolog Šukrija Zvizdić za N1: Ovo je najbrži virus što znam iz medicine

Vijesti 20. mar 202017:49 > 17:53
N1

Šukrija Zvizdić, mikrobiolog, gostujući u programu N1 kazao je da je ovaj korona virus najbrži kojeg on poznaje iz medicine. Ovo je virus koji se konstantno pomalo mijenja, te da je ovaj koji je prisutan u evropi - različit u odnosu na onaj koji se pojavio u Kini.

Struktura ovog virusa je poznata medicini, rekao je Zvizdić, a porodica kojoj ovaj pripada poznata je od 1965. godine. Međutim pojavom virusa SARS-a i MERS-a desile su se promjene.

“Ne znamo koje je vrijeme inkubacije, na koje receptore sjedne, koja je brzina njegove eliminacije iz organizma. Ima mnogo informacija koje su upitne. Da li ostane kada se osoba izliječi, ne znamo u potpunosti kako se prenosi s osobe na osobu. Ne znami da li pasira u potpunosti probavni sistem, da li se izlučuje stolicom…”, poručio je Zvizdić.

Zvizdić je kazao da je 14 dana dovoljno da saznamo da li je osoba zaražena i kakve ćemo mjere poduzimati, ali nije sigurno koliko tačno ta izolacija treba da traje, 14 ili 21 dan.

“U većini slučajeva je dovoljno 14 dana da se pokaže klinička slika. Mi ćemo onda izvršiti testiranje i dokazati da je osoba pozitivna, kakve ćemo mjere preduzeti. U prirodi medicina zna da se određene virusne infekcije šire nekontrolirano. Najveći broj stanovništva dođe u kontakt sa virusom, bude okružen, stvori se imunitet koji nas štiti manje ili više – u ovisnosti od snage organizma”, rekao je.

Pojasnio je da se kuga u srednjem vijeku u Evropu dolazila 10 godina, sada je za prenos potrebno samo nekoliko sati.

“Ovaj virus se jako brzo širi. Gdje god nađe pogodno tlo – tu će se razmnožiti. Što je violentniji, ide brže, lakše prelazi s čovjeka na čovjeka. Ovo je najbrži virus što znam iz medicine”, kazao je za N1.

Svi smo neimuni na ovaj virus, kazao je, a trenutno u 80 posto situacija je blaga klinička slika.

“Neki izvještaji kažu da imamo dva soja virusa. Patogene i manje patogene. Virus se stalno mijenja, virus koji se nalazi u Evropi nije isti kao i u Kini. On se promijenio – to je dobro znati”, kazao je.

Što se tiče lijeka – Zvizdić je rekao da lijekovi za malariju na korona virus pokazuju efekat, neki stari lijekovi koji su se koristili za AIDS, lijekovi za ebolu – ali da će se vremenom doći do konciznijih preparata. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad