Studenti proizvode zaštitne maske – potpuno besplatno

Vijesti 22. mar 202018:00 > 19:26
Podijeli:
Izvor: N1

Zenički studenti odlučili su pomoći doktorima i medicinskom osoblju Kantonalne bolnice u ovom gradu počevši proizvoditi zaštitne maske - potpuno besplatno. Dobili su pomoć od javnog i privatnog sektora, a uskoro bi njihov primjer mogli pratiti studenti širom Federacije.

Zenički studenti vrijedno rade na završetku i isporukama prvih zaliha zaštitnih maski za zdravstvene radnike u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Ukoliko uspiju dobiti na korištenje više 3D printera i uključiti još studenata mogli bi pomoći i zdravstvu van Zeničko-dobojskog kantona.

“Kada smo ovo uradili, mi imamo dobru saradnju sa gospodinom Goranom Čerkezom, pomoćnikom federalnog ministra zdravstva, poslali smo mu sliku da kažemo da radimo nešto da pomognemo našem društvu. Na to nam je on odgovorio – pozitivno. Rekao da će nam pomoći u pojedinim elementima. Onda smo se obratili da nama trebaju viziri na koji način da nabavimo foliju prozirnu”, kaže Mirza Oruč, viši asistent Medicinskog fakulteta UNZE.

Pomoć su ubrzo dobili od jedne privatne firme iz Sarajeva. Koja im je dala mnogo zaliha – besplatno. Češka kompanija Prusa razvila je model vizira besplatno cijelom svijetu za nekomercijalnu upotrebu, prepričavaju nam studenti. Belmin i Ahmed kažu da im je čast pomoći društvenoj zajednici u teškim periodu.

“Ono što mi upravo radimo, vršimo određene modifikacije na ove folije. Također na ovaj model idu određene trakice koje zapravo, kada se cijela maska stavi na glavu, da se ona može pričvrstiti. Ovo je zapravo i druga verzija ovog modela koja je razvijena naknadno. Kao što vidite radite se zaprao o široj verziji koja ide na samo čelo”, pojašnjava Belmin Hinović, student Mašinskog fakulteta UNZE.

“Jučer je ovdje bila doktorica iz bolnice koja nam je rekla da oni nemaju nikakvih zaliha – kada su u pitanju ovi viziri. Tako da dok se ne krene u neku velikoserijsku proizvodnju, od izuzetnog im je značaja da im napravimo nekoliko komada, čisto da imaju dok ne krene ta neka serijska proizvodnja”, dodaje Ahmed Mujkanović, apsolvent Mašinskog fakulteta UNZE.

Print jedne ovakve zaštitne maske traje tri i po sata. Zenički studneti na dnevnoj bazi trenutno proizvedu od 30 do 40 ovakvih maski, koje su od iznimne važnosti za medicinare koji se trenutno bore sa korona virusom.

Cijeli rad nagleda stariješina Univerziteta – dekan Fuad Hadžikadunić. On ističe važnost nauke i znanja u vremenu kada je bitan brz odgovor u vanrednom stanju.

“Čast mi je reći da svojim znanjem, resursima univerzitet kroz svoje nastavnike, saradnike i ove momke lijepe koje ste vidjeli. Oni su svi na usluzi u ovakvoj jednoj situaciji”, ističe Hadžikadunić.

Pored brojnih privatnih kompanija, federalnih institucija, ali i građana koji imaju 3D printere, ovi hrabri studenti imaju pomoć i lokalnih gradskih institucija.

“Bez razmišljanja smo prihvatili poziv. Tako da smo tom prilikom donirali svoj printer na korištenje i dosta materijala koje smo imali u zalihama”, otkriva Mirza Sikirić, zenička razvojna agencija ZEDA.

Zalihe ovakvih maski potrebne su i ostalim zdravstvenim institucijama u BiH, tako da su zenički studenti nakon komunikacije sa sarajevskim kolegama krenuli povezivanje sa ostalim kantonima gdje će studenti mašinstva i medicine, po ugledu nam Zenicu, olakšati rad herojima u bijelom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad