Brlek: Ne očekuju se jači zemljotresi na području BiH

Vijesti 23. mar 202009:26 > 09:30
N1

Seizmolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Brlek rekao je kako nema naznaka da bi se zemljotres koji se dogodio u Zagrebu mogao dogoditi u BiH kao i to da ne postoji opasnost da bi se podrhtavanje tla moglo prenijeti na regiju.

“Zagreb ima tu nesreću što je izgrađen na samom rascjepu, u centru Zagreba je jedan veliki. Slična je situacija i u Sarajevu, samo što je kod nas dosta manji rascjep”, rekao je Brlek za Novi dan.

Istakao je da se kod nas dešavaju zemljotresi koji izazovu uznemirenost građana, ali ne izazivaju štetu. Jedina opasnost je, naglašava, planina Treskavica. Podsjetio je da se 1962. godine dogodio zemljotres jačine 6,2 stepeni po Richteru gdje je epicentar upravo bio na Treskavici kada je Sarajevo pretrpjelo materijalne štete.

“Imali smo nedavno na području Nevesinja. Prema našim procjenama, ako je to uopće moguće, ne očekuju se jači zemljotresi u BiH, a vrlo je mala vjerovatnoća da će doći do nekog razornog u narednih 30 do 50 godina”, rekao je Brlek.

Podsjetio je još jednom na mjere ukoliko se zemljotres dogodi.

“Ukoliko ste su stanu, ostanite tu dok ne prođe prvi udar. Trebate biti mirne glave. Kada izađete iz objekta, udaljite se jer zbog niza blažih zemljotresa koji slijede nakon prvog posotji mogućnost oštećenja objekta”, rekao je Brlek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad