"U ovoj situaciji moramo ostati hladne glave, maksimalno trezveni, razboriti…"

Vijesti 25. mar 202009:12 > 09:27
N1

Marko Romić, psiholog iz Mostara, za N1 je govorio o izazovima s kojima se građani susreću u vrijeme Izolacije.

Romić je kazao da su se građani našli u situaciji uzrokovanoj korona virusom koja je drugačija od svega što su do sada iskusili.

“Svaki dan smo nekako zaokupljeni time. Kao stručnjak, ne mogu da ne razmišljam o svemu tome i pokušam izvući zaključke i pronaći rješenja koja bi olakšala meni, a i svima nama”, kazao je.

Prema njegovim riječima, jedna stvar je ključna:

“U ovoj situaciji moramo ostati hladne glave, maksimalno trezveni, razboriti i pribrani. To nije lako. Pitanje od milion dolara je kako to ostvariti”.

Romić smatra da se ova situacija može iskoristiti kao mogućnost da se provede više vremena sa svojom porodicom, ali i da bi pomogli ugroženim kategorijama stanovništva.

“Da se mi koji smo u mogućnosti stavimo na raspolaganje tim ljudima. Posebno moramo voditi računa o tome da kategoriji koja je najviše na udaru, zdravstvenim radnicima i službama koje rade 24 sata na dan, nađemo načina da olakšamo”, kazao je.

Kada su u pitanju djeca, on tvrdi da ne treba pred njima skrivati ono što mislimo i osjećamo.

“Ne možete prevariti djecu, ona dosta dobro osjećaju ono što osjećaju roditelji. Treba im pokušati objasniti situaciju i uključiti ih u zajedničke aktivnosti, da svi imamo određenu ulogu. Ovu situaciju možemo shvatiti kao značajnu utakmicu u kojoj smo svi jedan tim. Samo ako zajedno igramo možemo pobijediti. Ako im razumno kažemo, oni će se uključiti i imati manje posljedica kada sve ovo prođe”, poručio je.

Romić je pozvao građane da se ne ustručavaju potražiti pomoć psihologa, koji su se stavili na raspolaganje zajednici.

“Ne treba biti nikakva sramota. Pomoć svake vrste, a pogotovo psihološka pomoć, nekim ljudima znači život”, istakao je Marko Romić u razogovoru sa Almom Dautbegović Voloder. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad