Podignute optužnice u Splitu zbog ratnih zločina u BiH

Vijesti 13. maj 201516:01 > 16:03
Tuzilastvobih.gov.ba

Saradnjom Tužilaštva BiH i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) tri osobe u Splitu optužene su za ratne zločine počinjene u BiH.

Protiv ovih osoba Tužilaštvo BiH nije moglo pokrenuti krivični postupak jer žive u Hrvatskoj.  

Tokom ove godine optužilo ih je Županijsko odvjetništvo u Splitu, ali zvanično nismo mogli saznati identitet ovih osoba, javio je BIRN-Justice Report.

Prema dostupnim podacima, optuženi su Marinko Marić i Željko Rodin, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojima se na teret stavlja zlostavljanje civila u hercegovačkim logorima “Gabela”, “Silos” i “Dretelj”.  

Identitet trećeg optuženog još nije poznat.  

Suđenje optuženima još nije počelo, saopćeno je BIRN-u iz splitskog Županijskog odvjetništva.  

Tužilaštvo BiH je već 2006. optužilo Marića za ratne zločine, a Rodina 2012. godine.  

Zbog njihove nedostupnosti, a i nemogućnosti da Hrvatska izruči svoje državljane Bosni i Hercegovini, suđenje nije počelo.  

Veliki broj osumnjičenih za ratne zločine pobjegao je u Hrvatsku kako bi izbjegli krivični postupak. Kako bi takve osobe završile na sudu, Tužilaštvo BiH i DORH dogovorili su saradnju.  

Dokaze razmjenjuju na osnovu Protokola o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, potpisanog u ljeto 2013. godine.  

Nakon potpisivanja Protokola, Tužilaštva BiH je saopćilo da radi “na većem broju predmeta koji se sada ne mogu procesuirati, jer se osumnjičeni nalaze u Hrvatskoj i imaju državljanstvo ove zemlje”.  

Do kraja prošle godine, Tužilaštvo BiH je dostavilo DORH-u dokaze protiv pet osoba. Iz DORH-a saopćavaju da se dokazi protiv dviju osoba još razmatraju.  

Obrazložili su kako u ovoj fazi postupka ne mogu reći o kome se radi, “poštujući presumpciju nevinosti”.  

U Tužilaštvu BiH nisu htjeli otkriti planiraju li proslijediti još dokaza protiv drugih osoba.  

Ove dvije institucije su mogle, ali nisu sarađivale na osnovu drugih propisa koji su postojali između BiH i Hrvatske.  

Glavni tužioci krovnih tužilaštava BiH i Hrvatske protokol su ocijenili efikasnijim načinom dovođenja na sud onih koji to izbjegavaju koristeći se dvojnim državljanstvima.  

Pored državnog, sa hrvatskim pravosuđem mimo protokola sarađuju pojedina tužilaštva iz Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS).  

Tako je prošle godine Okružno tužilaštvo Doboj dostavilo dokaze za deset osoba, a koje su optuživali od 2008. godine.  

Iz dobojskog tužilaštva nisu odgovorili o kome se radi, dok iz DORH-a kažu da su dokazi još na razmatranju.  

Na osnovu saradnje, također mimo protokola, u Hrvatskoj je u toku suđenje za zločine u Velikoj Kladuši počinjene 1994. godine.  

Sudi se Ćazimu Behriću, nekadašnjem upravniku logora “Drmaljevo” u Velikoj Kladuši.  

Behrića je optužilo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK). Suđenje nije moglo početi pred bihaćkim sudom jer se on nalazi u Hrvatskoj, pa su dokazi proslijeđeni istražnim organima te države.  

Uhapšen je u Rijeci u ljeto prošle godine, a prije dva mjeseca je počelo suđenje.