The Guardian: Na hiljade migranata u BiH biće natrpani u šatorsko naselje

Vijesti 27. mar 202012:18 > 12:27
Ilustracija

Vlasti u Bosni i Hercegovini naredile su premještanje hiljade migranata u udaljeni kamp Lipa, selo udaljeno nekih 25 kilometara od granice sa Hrvatskom, zbog širenja koronavirusa u zemlji.

U dokumentu u koji je The Guardian imao uvid, iz civilne zaštite grada Bihaća zahtijevaju da se premještanje obavi kako bi se poduzele što hitnije mjere kako bi se spriječilo širenje bolesti koju uzrokuje COVID-19.

Uspostavljanje kampa započeto je prije nekoliko dana, a što je uzrokovalo paniku među tražiocima azila i volonterima, koji strahuju da ove mjere neće migrantima garantovati bilo kakvu pomoć. Postoji i poseban strah oko pristupa vodi, grijanju i struji, kao i osjećaj da ovaj potez predstavlja daljnje pogoršanje njihovih životnih uslova.

“Potez vlasti o uspostavljanju još jednog šatorskog naselja u Lipi pokazuje cikličnu regresiju u ophođenju prema ljudima u pokretu na zapadu Bosne i Hercegovine,” ističu iz nevladine ogranizacije Border Violence Monitoring Network, koja dokumentuje nasilje nad migrantima na Balkanu. “Širenje COVID-a 19, unutrašnja disperzija ljudi u udaljeno šatorsko naselje označava narednu fazu tlačenja uslova života i restrikciju kretanja.”

Entitet FBiH prošle je sedmice proglasila stanje nesreće, što omogućuje uvođenje hitnih mjera da bi se suzbilo širenje koronavirusa, navodi premijer Fadil Novalić.

Kako stoji u dokumentu u koji je The Guardian imao uvid, vlasti su uspostavile “potpunu zabranu kretanja migranata izvan privremenih prihvatnih centara. Također se zabranjuje transport migranata vozom, autobusom, kombijem, taksijem ili bilo kojim drugim oblikom prevoza.”

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je za medije da bi migranti koji se slobodno kreću po Bihaću i drugim gradovima mogli predstavljati opasnost kao potencijalni nosioci virusa.

Očekuje se da će u ovom kampu biti smješteno najmanje 2000 osoba, a već je podignuto 50 šatora. Fazlić je za Balkan Insight izjavio “da su u toku aktivnosti da se uspostavi sistem za opskrbu vodom i strujom.”

Prema nekim izvorima, migranti neće moći da napuštaju kamp, kojeg će nadzirati bosanska policija.

Oko 3 hiljade migranta trenutno živi u skučenim uslovima u napuštenim zgradama ili napuštenim željezničkim stanicama. Snijeg koji je nedavno pao još i više je otežao uslove jer na hiljade osoba živi bez struje, grijanja ili pitke vode.

“Rasformiranje aktuelnih naselja i zbijanje hiljade migranata ( na silu) u veliko šatorsko naselje se i ranije dešavalo, ali se sada događa u trenutku kada se javnosti govori da se održava društvena distanca,” navode iz nevladine ogranizacije. “Umjesto toga, ovom odlukom se osjetljive grupe se u masi stavljaju na jedno mjesto bez adekvatne sanitacije ili izvora za samoizolaciju, kao i bez adekvatnog pristupa institucionalnoj medicinskoj podršci.”

Prošle sedmice, ljekari su za The Guardian rekli da vlasti u Bosni i Hercegovini nemaju mogućnosti da suzbiju eventualno širenje COVID-a 19 među migrantima. “Nemamo prostora da ih smjestimo u karantin,” rekla je Semra Okanović, ljekar iz Velike Kladuše, grada blizu granice sa Hrvatskom. “Nemamo dovoljno testova za naše stanovništvo, a za migrante nikako. Zaista ne znamo da li je neko od njih zaražen.”

Volonteri strahuju da će COVID-19 biti korišten kao izgovor da se migrantima ukinu prava. “Najveća briga jeste da je takvo postupanje potpuno u skladu sa aktuelnom politkom, kao što su velika šatorska naselja, širenje iz urbanih sredina, iskrcavanje na entitetskim granicama, izmještanje naselja i nasilje policije,” naveli su iz nevladine organizacije.

Odluka da se migranti premjeste u Lipu uzrokovala je prepirke u državi, pošto su se srpski povratnici u Federaciju žalili da bi muslimanski migranti koji žive u novom šatorskom naselju blizu sela “mogli predstavljati opasnost po njihovu egzistenciju.”

Udruženje za zaštitu prava Srba već je podnjelo krivičnu prijavu protiv Fazlića zbog toga što je zagovarao ovu lokaciju, navodi Balkan Insight.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad