Studentsko naselje u Sarajevu spremno za prijem bh. državljana iz Italije

Vijesti 27. mar 202013:35 > 13:47
N1

U paviljonu Dva u Studentskom naselju Bjelave bit će smješteni državljani Bosne i Hercegovine koji dolaze večeras iz Italije, a reporter N1 Semir Mustafić prati stanje na terenu.

Organizator smještaja građana koji večeras stižu iz Italije Ahmed Mulaibrahimović za N1 objašnjava “da su studenti po prvoj naredbi prije deset dana otišli svojim domovima u mjesta odakle dolaze iz FBiH, RS i Brčko distrikta”.

”Neki su danas došli da uzmu svoje stvari – koji ranije nisu bili u prilici. Oni koji nisu u prilici da dođu mi smo organizovali komisiju. Komisija će izvršiti popis stvari. Stvari će biti odložene u naš magacin. To je uobičajena procedura koji smo i prije obavljali”, rekao nam je.

N1

Na naše pitanje šta je sa studentima koji nisu u mogućnosti otići kući, kazao nam je da će ostati u paviljonu, ali udaljeni 300 metara od novopristiglih bh. državljana.

“Studenti koji nisu otišli kućama, njih dvadeset su izdvojeni u odvojeni paviljon koji se nalazi 300 metara od ovih paviljona gdje će biti smještene osobe koje dolaze iz Italije. Paviljon će biti posebno odvojen, neće biti u nikakvom dodiru sa ovim paviljonima”, rekao je.

“Koji budu u karantenu u drugom i četvrtom paviljonu, biće pod posebnim režimom, neće moći izlaziti. Obezbijedili smo osiguranje i dodatnu agenciju koja osigurava objekat. Tako da će svi biti bezbjedni na dovoljnoj udaljenosti”, istakao je.

Mulaibrahimović nam je rekao i da smještaj pripremaju za 150 osoba. 

“Pripremamo za 150 osoba smještaj. Tačno koliko će doći, nemamo tu informaciju. Kuhinja je funkciji, imaće večeras obrok. I narednih 15 dana ovdje će imati tri obroka dnevno. Imat će uslove koji su primjereni za čovjeka”, naglasio je.

Zatekli smo nekoliko osoba ispred Doma koji su nam rekli da su došli pomoći studentima koji nisu mogli doći po stvari u tako kratkom periodu.

“Drugarica je otišla prije svega ovoga kući. Dobili smo naredbu da se stvari moraju odnijeti, pa sam došao da ponesemo što možemo da pomognemo. Drugarica je iz Tešnja. Stvari ću ostaviti u Sarajevu, dok ona ne bude u mogućnosti da ih preuzme”, rekao nam je jedan sagovornik.

N1

“Ja sam došao da pokupim rodicine stvari, ona živi u Gračanici pa nije bila u mogućnosti. Prebrzo su joj javili. Kad spakujem sve stvari onda ću odnijeti njoj. Rekla mi je da se joj prebrzo javili, nije imala vremena da dođe. Da nije bilo mene, ne znamo gdje bi joj stvari završile na kraju”, istakao je drugi sagovornik.

N1

Podsjetimo, Federalni štab civilne zaštite donio odluku da se bh. državljani koji će sutra doći letom iz Italije smjeste u Drugi, Četvrti i Sedmi paviljon studentskog naselja Bjelave.

N1

No, ovakav potez države, Kriznog štaba FBiH i Studentskog Centra osuđuju iz Udruženja studenata SC Sarajevo te navode kako je to “krajnje bezobrazno i ad hoc rješenje, koje je doneseno bez ikakve konsultacije sa studentima”.

“Prvo je donesena odluka da svi moraju napustiti objekte domova u naredna 24 sata, kada je većina studenata bila u svojim kućama i nije odnijela svoje stvari. Sada se donosi odluka da se sutra useljavaju ljudi u naše sobe u kojima je većina stvari”, kazao je juče za N1 Kenan Velagić iz Udruženje studenata SC Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad