Općina Prozor izdala zabranu kretanja osobi "koja dolazi iz BiH"

Vijesti 27. mar 202021:38 > 21:38
Podijeli:
Izvor: N1

Sanitarno-komunalna inspekcija i inspekcija zaštite okoliša Općine Prozor izdala je rješenje M. Š. o zabrani kretanja na 14 dana jer, kako stoji u rješenju, "dolazi iz BiH, (Konjic) u kojoj je otkrivena zaraza COVID 19". Tim povodom reagovala je Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

Kako je navela Baralija, u rješenju se više puta eksplicitno navodi da M. Š. dolazi iz druge države.

“Krivica M. Š. je ta što radi u Konjicu i što je 20. marta bila na poslu te se, kao i svakog dana, nakon posla vratila kući u Prozor. Smatramo ovo najočitijim primjerom diskriminacije naše državljanke, ali i udarom na ustavni poredak zemlje. Podsjećamo načelnika Općine Prozor-Rama Jozu Ivančevića ne samo da je Konjic u istoj državi kao i Prozor, ne samo u istom entitetu, nego i u istom kantonu te da s njegovom općinom graniči. Podsjećamo ga također da Konjic nije karantin i da ulasci i izlasci iz Konjica nisu zabranjeni. Pozivamo ga da se izvini svojoj sugrađanki i da lično interveniše da joj se zabrana kretanja ukine”, kazala je potpredsjednica Naše stranke i zaključila kako se “samo tako može dokazati da je riječ o nesporazumu, u što želimo da vjerujemo”.

“Ukoliko se to još sutra ne desi, tražit ćemo od Ustavnog suda sankcije za antiustavno djelovanje. Također tražimo da se hitno prestane sa stigmatizacijom Konjica i Konjičana i svih koji ga posjećuju u ovim najtežim trenucima za taj grad. Konjic je naš i nijednom riječju i nijednim djelom, pogotovo ne sad, ljudima u tom gradu ne smijemo otežavati. Naprotiv, moramo biti solidarni s njima u njihovim nadljudskim naporima da se izbore s epidemijom”, stoji na kraju reakcije Irme Baralija, potpredsjednice Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Izvor : Naša stranka