Odnos države prema bh. inovatorima je bahat

Vijesti 14. maj 201510:32 > 10:38
N1

Na 114. Izložbi inovacija u Parizu, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su osam priznanja za sedam inovacija. Ako se zna da je od ukupno 600 izloženih inovacija nagrađena svaka treća, onda postaje potpuno jasno koliko su inovacije bh. inovatora bile iznad prosjeka radova predstavljenih u Parizu.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Husein Hujić, generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija.

Ako se zna da je od ukupno 600 izloženih inovacija nagrađena svaka treća, onda postaje potpuno jasno koliko su inovacije bh. inovatora bile iznad prosjeka radova predstavljenih u Parizu.

Bh. Inovatori su do sada dobili ukupno 1304 priznanja, a godina ima 52 sedmice. Kakva sjajna vijest, kada se podijele nagrade sa sedmicama dobijemo sjajan podatak.”

Na pitanje kakav je odnos vlasti prema inovatorima u BiH, Hujić je kazao: “Odnos je bahat, a to je odnos prema samoj državi. Umjesto da se otimaju da pomognu i koriste pamet ovog naroda oni rade suprotno. Od svih prirodnih bogatstava, resursa, sve se iscrpljuju vremenom, a samo ljudska pamet se ne iscrpljuje, čak se i povećava.”

Naši inovatori se većinom snalaze sami za potrebna sredstva za rad i putovanja.

S vremena na vrijeme postoje konkursi državnih organa. Mi sami plaćamo, uz donacije iz inozemstva, ali to nisu donacije u novcu već u prevozu, spavanju ili hrani.”

Hujić je objasnio i proces od inovacije do konačnog proizvoda na tržištu.

BiH rijetko prepozna neku inovaciju. Sami inovatori proizvode svoje inovacije. Pitanje je da li industrije ne žele ili ne mogu uvesti nove proizvode. Na primjeru jedne ciglane, ako se pojavila nova cigla i postoji želja proizvođača da proizvodi novu ciglu taj proces je skup i država ga ne stimulira. To bi se trebalo promijeniti.”