Crna Gora šalje ambasadora u BiH do kraja maja

Vijesti 14. maj 201513:10 > 13:11
Anadolija

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore pozdravlja odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da odbije Prijedlog rezolucije o Sutorni i najavljuje da će imenovani ambasador Crne Gore u BiH najkasnije do kraja mjeseca preuzeti dužnost u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz ovog resora, odluka Predstavničkog doma predstavlja većinsku volju građana BiH.

“Odluku smatramo snažnim iskazom većinske volje građana BiH da nastave razvoj i jačanje odličnih odnosa dvije zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrijednostima dobrosusjedske saradnje”, navodi se u saopštenju MVPEI.

Nakon odbijanja rezolucije o Sutorini, u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija očekuju skoro potpisivanje ugovora o granici sa BiH. Takođe, i ambasador CG će do kraja mjeseca preuzeti dužnost u Sarajevu.

“Crna Gora ponavlja spremnost da u najskorije vrijeme, dvije države potpišu finalizovani Sporazum o granici i time potvrde demokratski kapacitet za rješavanje važnih pitanja u neposrednoj komunikaciji, te da nastave razgovore o brojnim drugim sporazumima kao i daljem jačanju bilateralne saradnje. Imenovani Ambasador Crne Gore u BiH će u narednim danima, a najkasnije do kraja tekućeg mjeseca, preuzeti dužnost šefa naše diplomatske misije sa sjedištem u Sarajevu”, zaključuje se u saopštenju MVPEI Crne Gore.

Podsjećamo, zbog pokretanja pitanja vlasništva Sutorine, crnogorski predsjednik Filip Vujanović je stopirao potpisivanje ukaza o imenovanju ambasadora CG u BiH. S druge strane, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je krajem januara odlučilo da ambasador ove države u Crnoj Gori Đorđe Latinović, do daljnjeg, ostaje na konsultacijama u Sarajevu, kako bi se razmotrila situacija zbog otvaranja pitanja Sutorine. Novi ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini biće Milan Lakić.