Fadil Novalić za N1: U FBiH stižu respiratori i oprema za ljekare

Vijesti 01. apr 202019:56 > 20:23
N1

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je večeras za N1 da u ovaj bh. entitet u narednih petnaestak dana stiže velika količina medicinske opreme koja će značajno olakšati rad zdravstvenim radnicima u uvjetima borbe protiv korona virusa.

Novalić je ispričao da se radi o stotinu respiratora te ostaloj specijaliziranoj opremi – isključivo za potrebe zdravstvenog sektora.

‘Radi se o novom setu nabave koji nam je dostavila Federalna uprava civilne zaštite i on će se sad poslije nabavke koja se odnosila na široke mase, odnositi na zdravstveni sektor. To je specijalizirana oprema koja je potrebna da bi se zdravstveni sektor lakše nosio s ovom pandemijom, jer primijetili ste da virus ulazi u zdravstvene ustanove. Tu je prije svega stotinu respiratora, pregovaramo za nabavku iz Kanade – visokoprofesionalni respiratori za kliničke centre, ali i za druge ustanove. Tu je 200.000 medicinskih maski i 100.000 hirurških maski za medicinsko osobilje, zatim 50.000 pari zaštitne obuće i konačno milion rukavica.To je set koji je isključivo za medicinski sektor i ima svoju vrijednost u iznosi od osam do deset miliona maraka”, rekao je Novalić.

Potom je dodao da je u otežanim uvjetima transport opreme moguć, jer je kompanija Fly Bosnia na raspolaganje Vladi stavila avion.

”Imamo na raspolaganju avion Fly Bosnia”

‘Zaštitna obuća i specijalistička roba se ovih sedmica najviše nabavlja iz Južne Koreje. U petak nam iz Južne Koreje stiže 150.000 testova, koje smo platili već prije sedam-osam dana. Što se tiče avionskog prevoza, mi imamo na raspolaganu avion Fly Bosnia na koju god tačku na svijetu treba odletjeti kada je u pitanju oprema. Da napomenem da je Vijeće ministara oslobodilo ovakvu opremu PDV-a i carina ukoliko se ona nabavlja za javne institucije, što ovo nedvojbeno jeste”, pojasnio je premijer Novalić.

Na pitanje kada se oprema može očekivati u Bosni i Hercegovini, on je rekao da će se to desiti za najdalje 15 dana.

Oprema se u Bosni i Hercegovini može očekivati unutar 15 dana. Federacija u ovom momentu ima u javnim institucijama 250 respiratora, ne računajući one koji su već same privatne kompanije i gradovi počeli nabavljati. Potrebno je još 300 komada u Federaciji BiH. Tako da bismo imali oko 600, odnosno oko 300 na milion stanovnika, a podsjetimo Njemačka je najbolje opremljena i na nivou je od oko 312 ili 314 respiratora na milion stanovnika”, zaključio je Novalić na kraju razgovora za N1.

Podsjećamo, prema posljednjim podacima – u BiH je više od 450 ljudi zaraženo virusom COVID-19. Brojne zemlje širom svijeta uvele su radikalne mjere u borbi s virusom.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad