Korona virus ušla u sve najveće zdravstvene ustanove u BiH

Vijesti 02. apr 202016:54 > 19:29
N1

Novi zaraženi uposlenici u bh. bolnicama otkrivaju se iz dana u dan. Prvi slučajevi potvrđeni su u Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu i u sarajevskom Domu zdravlja Vrazova. Medicinske sestre pozitivne u Banjaluci i Tuzli. Nadležni uvjeravaju da je situacija pod kontrolom. Infektolozi upozoravaju da trijaže postavljene na ulazima u bolnice nisu dovoljna garancija da neko bez simptoma nije obolio od COVID-19.

Nijedna od najvećih zdravstvenih ustanova u zemlji nije uspjela spriječiti proboj korona virusa. Sve je veći broj zaraženih liječnika i medicinskih sestara. Četiri liječnika Klinike za gastroeneterohepatologiju pozitivna su na virus. Klinika je u izolaciji.

“Svi oni koji su bili kao prvi kontakti u većini su negativni, tako da s te strane oni su u potpunosti epidemiološki zbrinuti i prate se u narednom periodu”, ističe Aida Pilav.

Potvrđen je još jedan pozitivan slučaj u UKC-u Republike Srpske. Riječ je o medicinskoj sestri. Sada je ukupan broj zaraženih u ovoj ustanovi četiri liječnika i isto toliko medicinskih sestara. Saznajemo da su svi njihovi kontakti testirani, i da su negativni, tako da u Banjaluci nije bilo potrebe za zatvaranjem odjela ili klinika.
Sve je veći broj zaraženih među uposlenicima UKC-a Tuzla. Danas potvrda da je još jedna medicinska sestra pozitivna na virus. Osim Klinike za kožne bolesti, zatvoren je i jedan odjel na Klinici za dječije bolesti.

“Trenutno je tri pozitivna ljekara sa UKC-a, a to su oni ljekari koji su bili u kontaktu sa ovima iz Centra za srce. Poduzete su sve aktivnosti i nema straha”, navodi Mustafa Šakić.

Dugo odolijevanje koroni u Tuzlanskom kantonu prekinuto je prvom zarazom u zdravstvenoj ustanovi Bayer. Medicinska sestra je pozitivna na virus, a broj pozitivnih u tom klasteru raste. Bayer uvjerava da su postupali po procedurama.

U sarajevskom Domu zdravlja “Vrazova” zaražena su dva uposlenika.

“Primarni kontakti će biti testirani, a sekundari kontakti – odmah im je određena mjera samoizolacije”, kaže Arman Šarkić.

Pozitivan pacijent donio je infekciju u zeničku bolnicu, ali je njezino funkcioniranje nesmetano.

“Nakon dezinfekcije, prostori koji su bili izloženi infekciji su sanirani i mogu se koristiti za redovne aktivnosti”, otkrio je Rasim Skomorac.

Prvi proboj korona virusa u zdravstveni sistem zabilježen je u SKB Mostar, kada je zaraženi pacijent smješten na plućni odjel, nakon čega su zabilježeni prvi pozitivni slučajevi među medicinskim osobljem. I Konjic je na neko vrijeme ostao bez glavne epidemiologinje, koja je u samoizolaciji. Liječnik dobojske bolnice također je zaražen korona virusom.

Ulazak virusa u bolnice ne mora biti greška medicinskog osoblja. Infektolog Bakir Nakaš objašnjava da je zdravstveni sistem sam po sebi ugrožen zbog velikog broja pacijenata koji su primorani koristiti usluge bh. bolnica zbog drugih oboljenja. Trijaža nije dovoljna garancija.

“Postoje pacijenti koji mogu biti na kraju inkubacije bez simptoma koji su manifestni, ili mogu biti takozvani hladni slučajevi pa da ih vi pustite u sistem, a da kasnije budu registrovani kao bolesnici”, ističe Nakaš.

Ipak, ukoliko se širenje zaraze nastavi u bolnicama, Nakaš ističe da će se morati formirati sigurne bolnice, gdje bi se smjestiili pacijenti koji se moraju liječiti od drugih oboljenja. Također, upozorava da se prilikom izgradnje bolnica vodilo računa o protupožarnoj zaštiti, ali ne i osiguranju sanitarnih propusnica koje bi bile preduvjet za potpunu izolaciju od mogućeg uvlačenja virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad