Fuad Kasumović u otvorenom pismu traži ostavku Fadila Novalića

Vijesti 04. apr 202015:53 > 16:11
N1

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, uputio je otvoreno pismo na svojoj Facebook stranici premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, u kome kako je istakao, traži njegovu ostavku.

“Kada sam 17. marta i sramne odluke o dodjeli 30 miliona KM pomoći za tri bolnice u FBiH ali ne i zeničkoj, pomislio da Vlada FBiH ne može biti jadnija i bezobzirnija prema građanima Zenice, jutros pročitam vijesti i iznova shvatim, da na ovim prostorima hara i teža pandemija od koronavirusa – ‘osovina zla'”, napisao je Kasumović.

“Kakav izraz upotrijebiti i nazvati federalnog premijera Fadila Novalića koji po direktivi SDA i u ovo teško vrijeme nastavlja kažnjavati više od 120.000 građana Zenice. Poštovani sugrađani ako niste upoznati, Vlada FBiH juče je dodijelila 11,2 miliona KM za 56 gradova i općina i to u u svrhu poduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije koronavirusa. Među tim gradovima – nema Zenice! Fadile, umjesto što mi šalješ pisma koja ti SDA sastavlja, kao čovjeka te pitam: Ima li smisla Kupresu koji, hvala Bogu, još uvijek nema nijednog zaraženog koronavirusom dati 700.000 KM ili 1,2 miliona KM Novom Travniku, po 550.000 KM Širokom Brijegu i Posušju…, a Zenici kao trećem po veličini gradu u FBiH i jednom od najvećih privrednih, univerzitetskih, kulturnih i sportskih centara u FBiH i BiH ne dati ni jednu marku?”, navdeo je na Facebooku gradonačelnik Zenice te dodao:

“Pitam te, je li ovo nacionalna podjela novca? Ako je tako Fadile, podsjećam tebe ali i SDA, da i u Zenici, sa komšijama Hrvatima, Srbima, Romima, Jevrejima, Slovencima i ostalim žive Bošnjaci. I to dobri, pošteni Bošnjaci, koji iako većinski narod, to nikada nisu zloupotrijebljavali. Naprotiv, i onda kada je najteže bilo biti čovjek, zenički Bošnjaci su to ostali, iako ni tada nisu imali ljubav „političkog“ Sarajeva. Čista obraza dočekali su slobodu za koju su dali najveće žrtve, hiljade sinova, braće i muževa. A kako ćete bolan Fadile ti i ‘osovina zla’, sutra kada pobijedimo i COVID – 19, pogledati u oči zeničkih privrednika, medicinskih radnika, ratnih vojnih invalida, šehidskih porodica, rudara, metalurga, policajaca?”

Nadalje, Kasumović ističe kako nije premijer FBiH “jedini krivac za maćehinsko ponašanje SDA i ‘osovine zla’ prema Zenici i Zeničanima”.

“Možda i veću krivicu od tebe snose tvoje stranačke kolege, zenički zastupnici u Parlamentu FBiH, Miralem Galijašević, Suad Kaknjo i Belma Pojskić koji su zbog vlastitih ili tamo nekih interesa nijemi posmatrači omalovažavanja rodnog grada i pljačke vlastitih sugrađana. I zato te zbog svega nabrojanog i još više zbog onoga što nisam nabrojao a znam, Fadile Novaliću pozivam da podneseš ostavku na mjesto premijera Federcije BiH. Odlaskom na svečanost u konjički Igman odakle je ponikao jedan od najvećih klastera koronavirusa u BiH, segregacijskom podjelom novca medicinskim ustanovama, a sada i gradovima i općinama, pokazao si se kao neodgovoran političar za kojeg očito svi građani FBiH nisu isti”, napisao je.

“Zbog toga, Fadile dok sam ja gradonačelnik Zenice, ti ćeš za mene i većinu Zeničana, biti persona non grata u ovom herojskom gradu u srcu naše Bosne i Hercegovine”, naveo je Kasumović.

Podsjetimo, Federalna vlada usvojila je 20. februara Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH” za 2020. godinu u iznosu od 30.000.000 KM.

Odobrena je raspodjela zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH i to Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla po 10.000.000 KM.

Također, 3. aprila Federalna vlada je donijela dvije odluka o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekućih transferi drugim nivoima vlasti i fondovima.

Prvom odlukom je, na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije, dodijeljeno 9.800.000 KM.

Druga odluka, vrijedna 11.200.000 KM, odnosi se za pomoć budžetima gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad