Dva nova slučaja zaraze korona virusom u SBK

Vijesti 06. apr 202011:23 > 11:26
Dron.ba

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su tokom proteklog vikenda u Srednjobosanskom kantonu (SBK), izjavio je danas novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

Karakaš je kazao da je proteklog vikenda testirano 47 osoba, a pozitivne su bile dvije, iz Novog Travnika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

“Očekivano je pozitivan član porodice zaraženog iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, te djevojka koja je, također, iz porodice zaražene osobe u Novom Travniku. Što se tiče drugih rizičnih kontakata, svi su negativni i to nas raduje, te možemo reći da je iza nas jedan miran vikend”, naglasio je on.

Karakaš je upozorio da je epidemiološka siuacija u BiH i dalje nesigurna i da je ključno da građani budu oprezni i da se pridržavaju propisanih mjera.

VEZANE VIJESTI

“Virus je u transmisiji, tu je među nama, i moramo biti vrlo oprezni. Ključno je da budemo strpljivi još ovih nekoliko sedmica”, istaknuo je.

Na pitanje novinara kada se očekuju masovnija testiranja, Karakaš je kazao da se ulazi u drugu fazu u kojoj će se, među ostalim, tragati za zaraženima koji nemaju izraženih simptoma.

“Sada smo u fazi u kojoj ćemo, kako to ističu pojedini eksperti, napasti virus, odnosno kada ćemo aktivno tragati za njim. Ići ćemo s masovnim testiranjima, kako bismo i asimptomatske slučajeve pokušali pronaći na vrijeme i zaustavili eventualno širenje virusa u zajednici”, naglasio je on.

Koronavirus potvrđen je do danas kod 21 osobe u SBK, od kojih su dvije smještene u Bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku.

Rješenja o samoizolaciji uručena su za ukupno 3.360 osoba, a ova mjera je istekla za 2.437 osoba.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad