Cormack: RS mora reformisati javne finansije

Vijesti 15. maj 201513:15 > 13:19
Fena

"RS mora poboljšati sistem upravljanja javnim finansijama, jer se suočava s fiskalnim manjkavostima i trenutno nema registar parafiskalnih poreza, a ti nameti odbijaju investitore", ukazala je danas ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Izjava je uslijedila nakon što je s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović potpisala Memorandum o razumijevanju o provođenju USAID-ovog programa reforme fiskalnog sektora u RS.  

Ovim dokumentom, naglasila je, RS se obavezuje na osnovne reforme sistema javnih finansija, koje će podržati USAID.  

Cormack je također ukazala da sistem zdravstvene zaštite trenutno nije uključen u trezorsko poslovanje, što onemogućava dovoljan nadzor nad javnim sredstvima i time se uskraćuje pristup potrebnim zdravstvenim uslugama.  

Stoga će se nastojati integrisati sistem zdravstvene zaštite u trezorsko poslovanje, da bi se tačno moglo pratiti kako se koriste javna sredstva u zdravstvu, a što bi zdravstvene usluge trebalo učiniti prihvatljivim za građane.  

“Ministarsvo finansija RS-a kreira elementarne projekcije javnih prihoda, što rezultira neadekvatnim planiranjem budžeta”, navela je Cormack i dodala da sadašnji sistem upravljanja javnim dugom nije dovoljan i da treba biti transparentniji, na čemu će i raditi.  

I papirni formulari su jedan od problema, jer, dodala je, to svima otežava arhiviranje poreznih podataka, a građanima stvara nepotrebne poteškoće.  

Zbog toga će se uvesti elektronsko arhiviranje, što će građanima omogućiti efikasnije usluge iz penzionog i zdravstvenog sistema.  

Ambasadorica SAD-a podsjetila je da je njena zemlja prvi put podržala fiskalni sektor u BiH 1996. godine, kada je pomognuto restrukturiranje vanjskog duga zemlje.  

“Od tada je dosta toga postignuto. Fiskalne reforme koje je podržao USAID imale su značajan efekt, posebno u povećanju direktnih poreza za gotovo 90 posto u proteklih 12 godina”, naglasila je Cormack na pres-konferenciji u Banjoj Luci.  

Ističući da je osiguranje prihoda samo po sebi teško, navela je da je to još teže uraditi na korektan, transparentan način, koji neće opteretiti privredne subjekte koji otvaraju prijeko potrebna radna mjesta te radnika koji brinu za svoje porodice.  

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je rekla da je ova podrška vlade SAD-a i USAID-a biti značajna jer je opredjeljnje Vlade RS-a za stvaranje boljeg poslovnog okruženja, jačanje kontrole nad upotrebom javnih sredstava i rasterećnju privrede.  

Sve to će, dodala je, biti značajno za stvaranje boljeg ambijenta u RS-u i potreba u društvu.