Skaka: Sarajevo je uvijek bilo nesalomljivog duha, građani pokazali ozbiljnost

Vijesti 06. apr 202017:44 > 18:22
N1

Iako je Gradska uprava Sarajeva pripremila niz projekata kojima će obilježiti i proslaviti Dan Sarajeva, aktivnosti će biti odgođene za neka bolja vremena, a gradonačelnik Abdulah Skaka rekao je kako će za građane biti organizovana dobra zabava. Govoreći o tome zbog čega ga nije bilo tokom prvih dana, kazao je kako je smatrao da to nije vrijeme za promociju.

Gostujući u Danu uživo Skaka je rekao kako je uvijek bilo Sarajevo nesalomljivog duha, a da su građani u ovim vremenima pokazali ozbiljnost i disciplinu poštujući naredbe kriznih štabova.

“Za nas koji smo rat proveli u Sarajevu od 1992. do 1995. ovo nije strašno. Odlučili smo da Dan grada obilježimo minimalno i putem društvenih mreža. Unazad tri godine za svaki 6. april smo organizovali javna okupljanja i slavili taj dan sa našim sugrađanima, te je to bio dan posvećen njima, ali ostaje nam obaveza da napravimo dobru zabavu kada ovo sve prođe”, rekao je Skaka.

Nažalost, Muzej opsade u sarajevskoj Vijećnici, čije je otvorenje trebalo biti jučer, također je prolongirano kao i otvorenje Olimpijskog muzeja.

Govoreći o pjesmi koju je otpjevao Eldin Huseinbegović “Sarajevo me zovu” kazao je kako je nastala u okviru pripreme promotivnog filma koji govori o ljepotama Sarajeva kroz sva godišnja doba, a koji se snima od prošle godine. Tekst je napisao Dino Muharemović, a snimljena je tokom pandemije.

Odgođene su i svečanosti povodom dodjele Šestoparilske nagrade. Skaka je komentirao i odluku da se nagrada dodijeli Aliji Hadžiosmanoviću Braci.

“Njegov izbor je izazvao brojne reakcije. Moram reći da se mi iz Uprave ne miješamo u rad vijeća i ne prisustvujemo izboru i glasanju. Ja sam za izbor saznao u razgovoru s vijećnicima i mi podržavamo odluke Gradskog vijeća. Njihovo glasanje je bilo tajno i oni su smatrali da to nije nešto tako strašno. Mi Bracu doživljavamo kao legendu Starog Grada i da je krajnje vrijeme da neko ko nije previše uspješan na svjetskom ili državnom nivou dobije nagradu. Bilo je i jako pozitivnih reakcija”, rekao je Skaka.

Odgovarajući na pitanje koje su mnogi postavili tokom prvih dana pandemije “gdje je gradonačelnik”, Skaka je rekao kako je smatrao da to nije vrijeme za bilo kakvu promociju te da svi oni koji su u izvršnoj vlasti trebaju pratiti upute i naredbe kriznih štabova.

“Onda smo odlučili da obavijestimo građane o svm aktinostima koje smo radili kako bismo pomogli. Mi nismo uprava koja je govorila da nešto nije naša nadležnost. Sve resurse smo stavili na raspolaganje Kriznom štabu KS, koordiniramo sa svim institucijama koje smatraju da im možemo pomoći, od bolnica do ustanova koje se bave socijalnom zaštitom. Sve realne zahtjeve smo ispunili. Postavili smo prvi tunel za dezinfekciju ispred Doma zdravlja Stari Grad, u narednim danima bit će ih još”, rekao je Skaka.

Naveo je kako su do sada za nabavku materijala u okviru borbe protiv korona virusa potrošili 100.000 KM te da su spremni, u okviru svojih mogućnosti, pomoći i privredi.

Sutra bit trebalo biti dogovoren način održavanja sjednica Gradskog vijeća kako bi se uradio rebalans budžeta te mogla donijeti odluka u koje svrhe će biti utrošena sredstva.

“Ovo nije vrijeme individualnih odluka, svi moramo sarađivati”, rekao je Skaka.

Istakao je kako razlog njegovog “nestanka” nije afera “Asim” već samo to što je smatrao da ne trebaju raditi promoviju u vrijeme pandemije.

“To nema veze s aferom, time se bave nadležne organi. Imali smo nakon toga i pokušaj smjene gradonačelnika, ali sam dobio jasnu podršku gradskog vijeća. Ako se bilo koji navoda u snimku dokažu, mene ne treba niti jedno vijeće da me smijeni, moja ostavka će biti tu. Naravo da to nije istinito, postoje lobiranja i politički provesi koji se dešavaju između stranka, ali ovdje nisam čuo da se spominjem ja kao kater tog razgovora”, rekao je Skaka.

Na kraju je čestitao svim građanima Dan grada Sarajeva, ali i medijima koji u ova teška vremena redovno izvještavaju građane i pomažu im da budu upućeni u sve odluke i naredbe koje se sada donose.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad