KCUS o smrti dr. Šefika Pašagića

Vijesti 07. apr. 202012:37 > 12:43
Podijeli:
Izvor: N1

Uz izraze dubokog saučešća porodici preminulog ljekara Šefika Pašagića, osjećamo obavezu obratiti se javnosti referirajući se na dio pisma koji se odnosi na tretman kolege u KCUS, saopćeno je danas iz ove ustanove.

VEZANE VIJESTI

Kako navode iz KCUS-a, preminuli Pašagić je primljen na kliniku Podhrastovi tj. dovezen vozilom Doma zdravlja 01. aprila u 17.35 sati, bez prethodne najave, što je obaveza Doma zdravlja. Iako je pacijent naveo da je „negativan“, infektolog je odmah izrazio sumnju na COVID-19. Pacijent je smješten u sobu – apartman, bez drugih bolesnika, do dolaska nalaza.

‘Napominjemo da Izolatorij na Podhrastovima nema čekaonicu, tako da pacijent nije mogao „čekati u čekaonici“. Pacijent Š.P. je naveo da je „pravo bolestan od 19.03.2020.godine i da je liječen u kućnim uslovima“. Porodica zna ko ga je privatno liječio skoro 13 dana, mi ne znamo.

Izolatorij Podhrastovi opskrbljen je zaštitnom opremom – odijela, mantili, maske, naočale, viziri, rukavice, kaljače, te dezinfekcionim sredstvima u velikim količinama, tako da odgovorno tvrdimo da niko nikada nije mogao izbjeći obilazak pacijenata iz razloga koji su navedeni u objavljenom pismu. Niko nikada nije tražio donaciju od Sanitacije.

Opskrbljeni smo dovoljno za čak 100 pacijenata, a tada ih je bilo samo 7. Nema govora o tome da pacijent nije redovno obilažen, što potvrđuju uredno vođeni decursus morbi i temperaturna lista”, saopćeno je.

Izolatorij Podhrastovi ima izvanredno opremljenu apoteku, sa lijekovima koje preporučuju vodeći zdravstveni centri u svijetu, naveli su iz KCUS-a.

”Pacijent je primao takvu terapiju od trenutka kada je stigao pozitivan nalaz na Covid 19 – jutro 02.04.2020.godine. Paracetamolom ne liječimo Covid-19, samo ponekad ordiniramo u febrilnim stanjima. Izolatorij Podhrastovi opslužuju najbolji specijalisti infektologije, anestezije i reanimacije, radiologije kao i pripadajuće medicinske sestre i tehničari.

Laborotorijske pretrage rade se redovno za sve pacijente, jer je još prije mjesec dana uspostavljen laboratorij na lokalitetu Podhrastovi samo za potrebe ležećih bolesnika izolatorija. Sve laboratorijske pretrage rade se po doktrini i o njima se vodi uredna evidencija.

05.04.2020.godine pacijent je zbog težine stanja intubiran i priključen na respirator, u 15.30h nakon svih pripremnih postupaka koje struka nalaže.

Nažalost, nakon sat vremena je preminuo. Sva dokumentacija u vezi sa pacijentom Š.P. je dostupna porodici, ako upute zvanični zahtjev. Mi je ne smijemo objaviti iz etičkih razloga.

Želimo da javnost zna da je pacijent Š.P. tretiran sa izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju u toku boravka u KCUS – izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je ljekar, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i sa punom pažnjom’‘, saopćeno je iz KCUS-a.

Podsjećamo, ranije se o okolnostima ovog događaja očitovala JU Dom zdravlja KS.

”U vezi smrti Sejfudina Gogića urađeni su svi potrebni algoritmi u smislu ljekarskog postupanja u datim okolnostima. Na žalost, pacijent je preminuo”, navedeno je u saopštenju JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Dr. Pašagić preminuo je u Sarajevu drugog dana proteklog vikenda. Sredinom marta, on je gostujući na N1 govorio o korona virusu. Razgovor možete pogledati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad