Pacijenti iz Visokog i Breze izliječeni od korona virusa

Vijesti 08. apr 202010:56 > 11:02
N1

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) otpustit će danas iz svog depadansa u Stacionaru dvojicu pacijenata koji su izliječeni od bolesti Covid-19, čime je do sada u tom kantonu povećan broj izliječenih na osam osoba - najavio je Feni načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a dr. Ednan Drljević.

“Danas će biti otpušteni pacijenti iz Visokog i Breze, nakon čega će u izolatoriju ostati sedam, a na odjelu 12 pacijenata. Pacijent iz Tešnja, koji je bio operisan zbog abdominalnih problema, ponovo je operisan i sada je na respiratoru. Međutim, njega više ne vodimo kao Covid-19 bolesnika, jer je njegov nalaz bio negativan”, kaže dr. Drljević.

Nakon što su sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros potvrdili da je kod novih troje pacijenata u ZDK-u potvrđena zaraza koronavirusom – po jedna osoba iz Zenice, Žepča i Zavidovića, ukupan broj zaraženih popeo se na 38, od kojih je njih osam izliječeno.

“Sve su to brojke koje smo očekivali, koje nas ne iznenađuju i mislim da smo na dobrom putu. Uspostavili smo sistem, uskoro ćemo imati povećan kapacitet izlolatorija, sa sadašnjih 50 na 220 ili čak i 250 kreveta, nakon čega se mogu posvetiti i drugim poslovima u okviru ministarstva. Već dva mjeseca se bavimo samo koronom, svi drugi nas poslovi čekaju. Ostaje još da izolatorij opremimo sa jednim rendgenom, o čemu pregovaram s nekoliko direktora domova zdravlja koji bi nam ga mogli ustupiti”, kaže Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tog ministarstva.

Nakon otkrivenih novih slučajeva zaraze, u Zenici je do sada potvrđeno 18 (četiri izliječena), Zavidovićima devet, Tešnju tri (dva izliječena), Žepču i Kaknju po tri te Breza i Visoko po jedan, koji su također izliječeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad