Studenti ogorčeni: Milion drugih načina

Vijesti 08. apr 202013:00 > 13:12
N1

Reporter Semir Mustafić razgovarao je danas sa predstavnikom studenata iz Studentskog dom Nedžarići Berinom Ćanićem nakon što je nastupila odluka Kriznog štaba da studenti napuste svoje sobe kako bi bile pripremljene za eventualno veći broj zaraženih korona virusom.

Ćanić je u razgovoru sa Mustafićem kazao kako je to jedna veoma žalosna situacija koja potresa cijeli svijet, no da država nema sluha za studente.

Šta država, a pogotovo kanton, radi prema studentima koji ostavljaju porez najmanje 10 mjeseci tako što kupuju stvari po raznim objektima. Ponijeli su se i prema meni samom kao da nikada nismo posjetili te objekte. Postojalo je milion drugih načina, kao što su neke države omogućile velike dvorane za smještaj oboljelih. Gdje je naša Zetra koja je mogla poslužiti kao izolatorij. Nikako ne odobravam i krivim Krizni štab što je donio ovakvu odluku“, komentarisao je ovaj predstavnik studenata.

“Hotel, koji je preko puta nas, je prema nekim informacijama u državnom vlasništvu i isto se mogao koristiti kao izolatorij”, rekao je dodao:

Studenti nisu pitani, odluke su donesene u krajnje pogrešno vrijeme. Javljeno u ponedjeljak da se u utorak mora iseliti određeni sprat, naredni dan da se isele drugi spratovi“.

Kazao je i kako ne zna tačan broj soba u ovome Domu, ali da po nekim informacijama, ima najmanje 350, da u pola soba može tri osobe, a u pola dvije osobe. No, kako je istakao, s obzirom da su sobe male, te računajući razmak između osoba, kaže kako jedna osoba može stati u tu sobu.

“Postoji mnogo studenata koji ne mogu da stignu uzeti stvari, na primjer studenti iz Krajine, te da njima treba najmanje 6 sati do Sarajeva.

“Za ljude koji ne mogu doći, njihove stvari će se popisati i staviti, nadamo se na prikladno mjesto”, naveo je Ćanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad