Čestitke zvaničnika povodom Pesaha: Posebna simbolika u ovom teškom vremenu

Vijesti 08. apr 202013:36 > 13:42
N1

Povodom jevrejskog praznika Pesaha brojni zvaničnici uputili su čestitke Jevrejima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, uputio je čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju i svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini.

“Vama lično i svim bosanskohercegovačkim Jevrejima upućujem najiskrenije čestitke povodom praznika Pesaha, uz želju da ga provedete u dobrom zdravlju i sa svojim porodicama. Pesah je praznik koji slavi slobodu, kroz izbavljenje od ropstva, te kao takav predstavlja inspiraciju svima u težnji ka boljem sutra. Vrijeme praznika je vrijeme potvrđivanja i jačanja viševjekovne bosanskohercegovačke tradicije, koja promovira međusobno upoznavanje, poštovanje i razumijevanje”, kaže se u čestitki predsjedavajućeg Džaferovića.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je također čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice BiH Jakobu Finciju i svim Jevrejima u BiH. 

“Vama i svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini čestitam Pesah. Pesah simbolizuje oslobođenje, spasenje i nadu, a upravo je nada da ćemo prevazići izazove koji su danas pred nama potrebna svima u Bosni i Hercegovini. Želim vam svima dobro zdravlje i da naredne godine Pesah dočekate u boljim prilikama i društvu svojih najmilijih. Hag Pesah sameah!”, naveo je Komšić u čestitki.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku u kojoj kaže:

“Vama, gospodine Finci, kao i svim bosanskohercegovačkim Jevrejima, čestitam Pesah. Želim da ovaj praznik provedete u zdravlju, radosti i veselju, sa svojim porodicama. Pesah je praznik i simbol slobode i izbavljenja od ropstva, a u Bosni i Hercegovini slavi već skoro pola milenija, sve otkada su Jevreji našli utočište u svojoj novoj domovini, čineći stoljećima neizostavni dio bosanskohercegovačke multireligijske zajednice. Pesah između ostalog znači i «mimoći, poštedjeti stradanja», što svakako nosi veliku i posebnu simboliku u ovom teškom vremenu kada se suočavamo sa širenjem opasne bolesti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad