Migrantima zabranjeno kretanje, nema ih više na ulicama

Vijesti 08. apr 202018:41 > 19:02
N1

Migrantski centri mogli bi biti najozbiljnije žarište u Bosni i Hercegovini ukoliko bi unutar njih došlo do širenja zaraze korona virusom. Riječ je o objektima gdje hiljade osoba borave u prilično skučenim prostorima, no nadležni kažu, pojačane su mjere zdravstvenog nadzora i do sada nema niti jedan pozitivan slučaj. Policijski službenici Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona ozbiljno su shvatili naredbe kriznih štabova da se migrantima zabrani kretanje izvan prihvatnih centara. Na ulicama gotovo da ih danima nema.

Svi migranti i izbjeglice koje policija Kantona Sarajevo zatekne na ulicama, dovoze se u Prihvatni centar Blažuj. Pojačana policijska kontrola je i ispred centra.

Unutar kasarne se ne može. Kao što nam nije dopušten ni razgovor s korisnicima. Radi vlastite ali i njihove sigurnosti. Smještajni kapaciteti premašeni. Saznajemo, blizu 2.000 osoba trenutno boravi ovdje. Jedni vježbaju, drugi igraju fudbal, treći posmatraju. Djeluje kao mali grad.

Odlazimo nekoliko kilometara dalje. Uz put ne zatičemo niti jednog migranta. Svi su ovdje. U kasarna Ušivak. Jedna patrola ispred, no brojne na terenu u blizini. U centru Hadžića, na ulicama gotovo da nema lokalnog stanovništava. A oni koje smo zatekli, kažu, migrante i izbjeglice danima nisu vidjeli.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo navode kako imaju problem s bježanjem migranata iz prihvatnih centara. No, sve one koje naknadno zateknu na ulicama, vraćaju u Ušivak i Blažuj, iako je, kažu evidentno da mjesta nema. Iz Crvenog krsta Federacije imaju pokretne medicinske timove, kao i timove unutar kampova. Sve se radi kako bi se suzbila pojava korona virusa unutar ove populacije.

“Svi migranti koji su ušli u kampove su dodatno pregledani, tako da mogu reći da za sada nema nijedan slučaj korona virusa ni u jednom kampu u BiH. Oni koji su pokazivali neke blage simptome bili su pregledani i smještani su u samoizolaciju u kampovima. Dansko vijeće za izbjeglice i IOM su u kampovima uspostavili posebne prostorije koje su odvojene od prostorija gdje borave migranti”, kaže Jasmin Nikšić, Crveni krst FBiH.

“Svi prihvatni centri kojima upravlja IOM u suradnji sa Službom za poslove sa strancima, posjeduju pored redovnih smještajnih kapaciteta I izolacijske zone te karantin. DRC redovno kontaktira sa epidemiološkim službama, Ministarstvima Zdravstva i kriznim štabovima. Dakle, možemo reći da je situacija po tom pitanju pod kontrolom. Dva su testirana migranta iz Bire. Oba negativna”, navode iz IOM-a.

Zbrinuti su, kažu u Crvenom krstu Federacije, i IOM-u, iako je znatno povećan broj, i obrocima unutar kampova. Iste zabrane i pravila za migrant i izbjeglice na snazi su i u Unsko-sanskom kantonu, gdje ih boravi nekoliko hiljada. Više od hiljadu ih je do jučer bilo na ulicama. No, uskoro će svi boraviti u šatorskom naselje na lokaciji Lipa.

“Situacija je sada takva da zaista moramo spašavati stanovništvo, upravo su migranti ocijenjeni kao potencijalno žarište korona virusa i nad njima u kampovima se vrši pojačani zdravstveni nadzor i o tome svakako svaki dan biva obaviješten glavni kantonalni epidemiolog. Ja se nadam da neće biti pozitivnih među njima, mada je u to teško povjerovati s obzirom na uslove u kojima žive”, dodaje Aldijana Hadžihajdarević, novinarka Televizije USK.

Svi su čekali proljeće, kako bi mogli krenuti iz Bosne i Hercegovine. No, od toga za sada nema ništa. U posebno nepovoljnom položaju su migranti i izbjeglice u Kantonu Sarajevo. Ko zna kada će ponovo ovim prugama proći Talgo voz za Bihać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad