Avion sa opremom i medicinarima iz Rusije sletio u Banjaluku

Vijesti 09. apr 202017:13 > 17:20
N1

Na Aerodrom "Mahovljani" u Banjaluci danas je dopremljen prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona. Stigla je i ekipa ruskih medicinskih stručnjaka koji će se staviti na raspolaganje Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, rekao je kako je ovo prva grupa njihovih stručnjaka koji su došli na zahtjev rukovodstva RS kako bi im pomogli u ovoj teškoj situaciji.

“Ekipa stručnjaka ljekara pomagat će kolegama specijalistima ovdje, konsultovat će se i liječiti ljude. Stiže i specijalna tehnika koja omogućava dezinfekciju prostora, zgrada itd. To je potrebno za suzbijanje širenja virusa korona”, rekao je Ivancov.

Istakao je kako se nada da će pomoći i doprinijeti da se situacija olakša, te naglasio da je siguran kako će uspjeti zajedno.

“Spremni smo da pomognemo i Federaciji, ali nije bilo zahtjeva”, dodao je.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović zahvalila se Rusiji na pomoći, a posebno na medicinskoj pomoći.

“Ovo je prvi let od tri planirana tokom dana. Pomoć je upućena na naš zahtjev, ali posebnu dimenziju predstavlja to što je ova pomoć jako brzo stigla, samo nekoliko dana nakon upućenog apela. Znamo da Rusija ima svoje probleme, ali u svoj toj borbi odazvali su svima koji su pomoć tražili. Ovo je potvrda dobrih odnosa”, kazala je Cvijanović.

Premijer Radovan Višković kazao je kako je ovo više nego značajna pomoć za zdravstveni sektor RS-a koji se više od mjesec dana bori nadljudskim naporima s pandemijom.

“Pomoć će nam doći da nam daju savjete ili možda ukažu ako smo negdje pogriješili. Dolaze najbolji svjetski stručnjaci s naboljom opremom i potrebnim sredstvima s dezinfekcijom i izvršit ćemo dezinfekciju svih većih javnih površina i mjesta gdje je najveća koncetracija ljudi koji su pozitivni na korona virus”, rekao je Višković.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se ruskim vlastima i ambasadoru Ivancovu na ovoj pomoći.

“Tamo gdje izvrše dezinfekciju prostora njihovim sredstavima kažu da kao nije bilo korone. Trebamo učiniti ta mjesta sterilnim. Iako se sami bore protiv korone nisu izostala njihova htijenja da nama pomogunu, na čemu smo zahvalni. Preporučujem ljudima u FBiH da iskoriste priliku i od nadležnih institucija Rusije zatraže pomoć i ja ću javni podržati takav zahtjev i nazvat ću određene ljude da se to i tamo uradi. Mislim da je važno da njihovi stručnjaci uđu u centre u Mostaru, Tuzli i Sarajevu”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, pomoć se sastoji od pet specijalnih vozila za dezinfekciju, te ispomoći devet vozača i 15 zdravstvenih radnika koji treba da pomognu lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije COVID- 19.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad