Muzička i pjesnička kreativnost – ono što je dirnulo regiju u COVID-19 vremenu

Vijesti 09. apr 202018:37 > 19:11
N1

Brojne muzičke zvijezde iskoristili su vrijeme pandemije korona virusa na najkreativniji način. Mnogi od njih snimaju i objavljuju nove pjesme ali pružaju publici koncerte u kojima mogu uživati iz vlastitog doma. Hladno pivo, Damir Urban su samo neki od njih. A tu su i velikani glumišta, koji recituju poezije.

Snažna, istinita, potresna, ali opet i pjesma koja daje nadu i tjera nas da svi zajedno izdržimo, jer – “Ovo će proći“! Ime je to nove pjesme Hladnog piva koja nas uči da nikad ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Noć prije snažnog zemljotresa koji je pogodio Zagreb, Mile Kekin je napisao pjesmu o koroni koja ga je tada, kako kaže, morila.

“Krenuo sam pisati pjesmu koju sam htio čuti od svih tih stručnjaka koji pričaju o tome, a to je pitanje ‘Kad će ovo proći?”. Pozvao sam svoje prijatelje jer sam smatrao da će time i poruka koju pjesma nosi sa sobom imati dodatnu težinu i svi su se odazvali na prvu i hvala im na tome”, kazao je Kekin.

Mile Kekin je vodeći vokal, a sa njim su još: Ivanka Mazurkijević, Remi iz benda Elemental, Amira Medunjanin, Saša Antić iz TBF, Rambo Amadeus, Gibonni, Edo Maajka, Dino Šaran i brojni drugi.

Damir Urban i njegov bend pozivaju na kreativnost kroz koju šalju poruku ljubavi i zajedništva. Tokom pandemije odlučili su publici dati mogućnost dok su u svojim domovima, sa njima stvore nešto novo, uz demo verziju pjesme “Pseća oluja”.

“U ovom trenutku stižu snimci sa svih strana, iz cijele regije što mi je posebno drago, svakakve snimke. Snimke koje su nas duboko dirnule, jer su ljudi puno ljubavi dali u to, usadili i uložii puno vremena i truda, a ima i suludih stvari, ima jako puno stvari koje su inspirisane samom akcijom i pjesmom i na prvu nemaju puno veze s tim”, rekao je.

Kako je kazao Urban, akcija je već sada uspjela, ali do kraja sedmice možete slati svoje snimke

Nesvakidašnji koncert u trajanju od 12 sati, na internetu održao je bend Van Gogh. Od večeri do zore, publika je imala priliku uživati u rokenrol koncertu.

Stariji zaljubljenici u rock'n'roll sjetit će se benda Gnu iz Sarajeva. Bend je bio aktivan od 1994. do 1996. godine, u najtežem periodu za građane Sarajeva. Nakon 24 godine pauze ponovo su tu.

“Muziku raditi u ovom periodu je vjerovatno lakše nego inače, jer nemate mnogo svakodnevnih distrakcija kao u normalnom vremenu, a i sama muzika je bijeg od stvarnosti i od ovoga svega što nas okružuje, pa je lijepo prekinuti monotoniju koju donosi ova zatvorenost u četiri zida”, rekao je Mirza Ćorić iz benda GNU.

“Digni glavu ne daj se” Parni valjak je u karantenskim uslovima svojoj publici poslao snažnu poruku.

A kako bi svima brže vrijeme prošlo tokom pandemije korona virusa, glumac Rade Šerbedžija na svom facebook profilu recituje pjesme.

Glumac Vojislav Voja Brajović, tokom pandemije ne izlazi iz svog doma, kazao je kako su glumci disciplinovani. Njegovu recitaciju stihova pjesnika Tina Ujevića na Facebooku je objavila njegova kćerka Iskra Brajović.

“Ja sam smatrao da te velikane pjesničke treba približiti našem narodu, našim građanima, i vidim da se to ljudima dopalo. Ne to što ja i kako ja govorim, nego kako je moćna, divna, plemenita ta poezija. Ukoliko mi se bude pružila prilika da govorim nešto iz glave, a ne da čitam snimiću još ponešto”, kazao je Brajović.

Glumice i glumci Narodnog pozorišta Sarajevo, vrijeme u izolaciji provode, između ostalog, recitujući poezije.

O bendu Dubioza Kolektiv koji svakog ponedjeljka donosi 20-minutni koncert svojoj publici širom svijeta, piše i New York Times. Tu su i brojni drugi umjetnici koji na najkreativniji način provode vrijeme u izolaciji, a publika uživa u onome što oni donose u njihove domove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad