Huseinagić: Daleko smo od pobjede, ali uspostavili smo dobar sistem

Vijesti 10. apr 202008:58 > 09:04
N1

Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, za N1 je govorio o trenutnoj situaciji sa korona virusom u Zenici.

Kazao je da sa svega 38 pozitivnih osoba mogu biti jako zadovoljni razvojem situcije.

“Od toga je sedam na infektivnom odjelu Kantonalne bolnice i sedam na izolatoriju. Stvari držimo pod kontrolom. Svi segmenti zdravstvenog sistema su u funkciji. Svi oni drugi sistemi, kao što je policija i civilna zaštita nam daju podršku, tako da možemo uraditi svoj dio posla da hvatamo pozitivne ljude, njihove kontakte i pokušavamo ih izolirati”, pojasnio je.

Smatra da je u ovoj fazi epidemije najvažnije tražiti ljude koji su pozitivni, izolirati ih i spriječiti daljnje širenje epidemije.

Kazao je kako traže osobe pozitivne na korona virus

“U prvoj fazi kada su nam virus donosile osobe koje su bile u kritičnim područjima, kod nas je to najviše bilo iz Italija, tad smo epidemiološki pratili njihov tok, izolirali ih i na takav način smo uhvatili prvi pozitivan slučaj u Federaciji – tri osobe, i one su u međuvremenu izliječene. U kasnijoj fazi kada je došlo do unutrašnjeg prenosa, sad je vrlo značajna klinička slika jer ljudi mogu biti u kontaktu, a da i ne znaju da su bili”, ispričao je gostujući u Novom danu.

Dodao je da nakon što su imali unutrašnji prenos iz Centra za srce iz Tuzle, gdje je osoba koja je optuštena iz bolnice nije znala da je pozitivna i stupila je u kontakt sa čitavim nizom osoba.

“Naši doktori prate prije svega simptome, kao i epidemiološku povezanost. Zbog toga postoje trijažni centri u kojima se vrši razdvajanje ljudi”, kazao je.

Naveo je i da je bio jedan pozitivan slučaj u Kantonalnoj bolnici, ali da nije došlo do daljnjeg širenja jer se bolnica reorganizovala.

“Imalo smo slučaj da je osoba pozitivna na Covid imala abdominalne probleme i rađena je hirurška operacija, bez ikakvih loših posljedica. Pacijent se dobro osjeća, niko od zdravstvanog osoblja se nije inficirao tokom te operacije, jer se koristila adekvatna zaštitna oprema”, ispričao je.

Tvrdi da u Zenici ne dozvoljavaju da ih ponese euforija da su pobijedili.

“Najveći teret su ponijeli domovi zdravlja, higijensko-epidemiološke službe i službe hitne pomoći, koji su imali nadzor nad svim ljudima koji su dolazili izvana”, kazao je i istakao:

“Daleko smo od pobjede, ali smatramo da smo uspostavili dobar sistem.” 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad