Zoran Zaev i Hristijan Mickoski u izolaciji nakon kontakta sa zaraženom osobom

Vijesti 10. apr 202011:21 > 11:23
REUTERS/Florion Goga

Predsjednik Socijaldemoratskog saveza Zoran Zaev i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski nalaze se u obaveznoj izolaciji nakon što su imali kontakt s novinarom za kojeg je na testiranju utvrđeno da je pozitivan na novi koronavirus.

“Čelnici dviju najvećih političkih stranaka u našoj zemlji, Zoran Zaev i Hristijan Mickoski, od danas su u obaveznoj kućnoj izolaciji. Prema informacijama koje je dobilo Ministarstvo zdravlja, da je novinar iz jedne televizijske kuće pozitivan na koronavirus, a prošle sedmice imao je TV intervjue s čelnicima VMRO-DPMNE i SDSM, te i su i Mickoski i Zaev testirani na koronavirus”, rekao je Venko Filipce, ministar zdravstva Sjeverne Makedonije, u obraćanju novinarima.

Mickoski je testiran sinoć i taj test je negativan, ali ostaje u obaveznoj izolaciji. Zaev je testiran sinoć u njegovoj rodnoj Strumici i rezultat testa se još čeka, izvijestio je Filipce. I Zaev je u kućnoj izolaciji.

Ministar je također izvijestio da je novinar u stabilnom zdravstvenom stanju i da se liječi u bolnici “8. septembar” u Skoplju.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Sjeverne Makedonije, registrirana su 663 slučaja infekcije COVID-19, od kojih je 30 umrlo, a 37 bolesnika je izliječeno.

Od srijede je Sjeverna Makedonija pooštrila mjere ograničenja kretanja građana, kojima je zabranjeno slobodno kretanje građana u periodu od 16 do pet narednog jutra radnim danima, a vikendom počevši od petka u 16 do ponedjeljka do pet sati.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski 18. marta proglasio je vanredno stanje na teritoriju cijele države kako bi se lakše nosila s borbom protiv širenja koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad