Avdić: BiH nije loše odgovorila na korona virus koliko se u javnosti predstavlja

Vijesti 10. apr 202016:36 > 17:08
N1

Novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je poznat u javnosti po kritikovanju vlasti u BiH, kazao je kako je država BiH dobro odgovorila na pandemiju korona virusa s obzirom na to kako je uređena i kako funkcioniše.

Gostujući u Danu uživo, rekao je kako su mjere koje su uvedene dobre i smatra da trebaju biti pooštrene.

“Kakvo je stanje proteklih 20 godina država je dobro odgovorila. Jučer su nam došle i pohvale SZO. Ja nisam osoba koja želi hvaliti bilo koji režim ili vladu na bilo kojem nivou, ali ako znamo kako je BiH uređena i kako funkcioniše sve, a onda poredimo sve statističke pokazatelje koji se objavljuju, vidimo da BiH nije toliko loše odgovorila koliko se u javnosti loše predstavlja”, rekao je Avdić.

Istakao je kako je prosječna smrtnost od posljedica korona virusa u BiH ispod svjetskog prosjeka te kako je situacija svuda u svijetu loša, pa i u uređenim zemljama gdje se prave masovne grobnice gdje će biti sahranjene osobe koje su preminule od korona virusa za koji, naglašava, još nema lijeka.

“Neki kritičari će reći da građani u BiH štite sami sebe, ali nadležni su donijeli mjere kojima se zabranjuje rad svim onim mjestima gdje bi se inače građani okupljali u velikom broju”, naglasio je.

Govoreći o kritikama javnosti upućenim zdravstvenom sistemu, rekao je kako je svaka kritika opravdana ako je utemeljena, ali da ovo prerasta u histeriju.

“Ne možete reći da je apsolutna katastrofa jer nije i to pokazuju brojke. Mi smo zemlja trećeg svijeta, BiH je siromašna država koja ne izdvaja toliko novca za zdravstveni sistem, izjedana je korupcijom 20 godina i ima ustavno uređenje koje ne postoji nigdje u svijetu. Opća bolnica je u nadležnosti Vlade KS, domovi zdravlja u nadležnosti kantona, KCUS osnovalo više kantona, a preklapa se s nadležnošću FBiH itd. Mi danas plaćamo cijenu Dejtonskog uređenja BiH. Sreća ne plaćamo cijenu koju bismo možda platili da ove mjere koje su uvedene nisu poduzete. Ima milion zamjerki i to opravdanih iz javnosti i koje dolaze od pacijenata, ali treba biti objektivan. Puno uređenije zemlje se puno teže nose s korona virusom od BiH”, rekao je Avdić.

Komentirajući donaciju Rusije koja je data Republici Srpskoj, kazao je kako ovu situaciju pandemije iskorištavaju velike sile koje žele pojačati svoj politički utjecaj na području BiH.

“Milorad Dodik je bio glavni partner Vladimira Putina i propagirao je stavove Rusije kada je u pitanju vanjska, ali i unutrašnja politika BiH. Ovo je bilo očekivano. Velike sile preko svojih spavača u BiH pokušavaju dovesti našu zemlju u takvo stanje da obesmisle institucije na nivou države. Imate situaciju da Vijeće ministara BiH ne funkcioniše sada jer imate opiranje iz RS-a, ali kadrova Ruske Federacije”, rekao je Avdić.

Istakao je kako je cilj “rasparčati” BiH i da, iako se ignorišu izjave Dodika i Čovića, one su itektkao usglašene i vode podjeli BiH.

“Što se više obesmišljava postojanje institucija u BiH to je njima bolje. Dodik radi za Rusku Federaciju, ali je u nekim situacijama poput sjednice u vezi pandemije dobro reagovao za BiH. Imate Čovića i HDZ koji sluša također Rusku Federaciju i u renomiranim ruskim novinama je tokom nedavne posjete rekao kako je ruski utjecaj u BiH mali i da ga treba pojačati. On želi da pomoć Rusije ide u RS, a Hrvatske samo u kantone gdje valda HDZ, a da ostane ovaj dio kako bi mogli reći da je BiH besmislena država”, rekao je Avdić.

Na kraju je zaključio kako se određene stvari o pandemiji predstavljaju gorima nego što jesu ili na drugačiji način, što opet ide u korist velkim silama koje žele pojačati svoj utjecaj i podijeliti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad