Softić: Banke u BiH su likvidne, neće doći do povećanja kamatnih stopa

Vijesti 10. apr 202018:44 > 18:49
N1

Guverner Centralne banke Senad Softić kazao je kako su banke u BiH likvidne i da nema potrebe da se snižava stopa obavezne rezerve sa 10 na pet posto, kako se zahtjeva iz RS-a. Njegovo mišljenje je da neće doći do povećanja kamatnih stopa za kredite jer za to nema razloga.

Govoreći za Dan uživo rekao je kako “u Centralnoj banci ima para, ima dovoljno devizne rezerve i gotovine kojom svakodnevno snabdijevaju trezore banaka”.

Objasnio je kako je obavezna rezerva dio depozita komercijalnih banaka koje su dužne držati u Centralnoj banci. Taj depozit iznosi 2,7 milijardi KM i mimo toga banke imaju depozita od oko 2,5 miliona KM. Softić naglašava kako su depoziti stabilni i da nema potrebe za snižavanjem stope obavezne rezerve, ali da će to učiniti ukoliko bud potrebno za likvidinost.

“Obavezne rezerve su sredstva komercijalnih banaka, građana, preduzeća i vlada, a ne Centralne banke. Mi ne možemo bilo šta učiniti s tim sredstvima u smislu da ih doznačavamo nekome kako su zahtjevi pojedinaca išli”, rekao je Softić.

Naglasio je kako je Zakon o Centralnoj banci jasan i u njemu se navodi da je Centralna banka neovisna od bilo kakvih sugestija i preporuka te vrši mandat valutnog odbora da saka KM ima pokriće u euru.

“Svi ovi zahtjevi bi bili ugrožavanje stabilnost”, rekao je.

Naglasio je kako su devizne rezerve investirane u Njemačkoj, Luksemburgu i Finskoj te da ne mogu investirati u vrjednosne hartije entiteta jer bi onda bh. valuti pala vrijednost.

Istakao je kako je investiranje deviznih rezervi izvršen na siguran i profitabilan način te da, ukoliko bude potrebe, te novce mogu lako povući, pretvoriti i dati privredi.

“Mnogi miješaju našu Centralnu banku s onima u regiji, ali mi nemamo superviziju niti mogućnost kreditiranja”, rekao je Softić.

Smatra kako moratorij na kredit treba uvesti za sve one koji su ostali bez posla ili im je plata smanjena značajno, ali da se postavlja pitanje može li to bankarski sektor izdržati.

Odgovarajući na pitanje o enormno viskim platama uposlenicima .Centralne banke, pa i njemu kao guverneru (8.000 KM), rekao je kako su već imali jedno smanjenje od posto prije pandemije, a da dobrovoljno odvajaju dio plate kako bi donirali tamo gdje je najpotrebnije u ovo vrijeme.

“Ja sam naslijedio svoju platu. Radim svaki dan od 8 do 16 i na poslu sam vikendom”, rekao je Softić.

Kada su u pitanju sredstva MMF-a, rekao je kako vjeruje da će BiH imati dva potpisnika do 16. aprila kada je rok jer u protivnom nerazumno ostajemo bez novca za koji je apliciralo 90 zemalja svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad