Enes Dedić izliječen od COVID-19 nakon zahvata ljekara u Arizoni

Vijesti 14. apr 202010:52 > 11:30
Screenshot

Enes Dedić jedan je od prvih pacijenata u svijetu koji se oporavio od korona virusa nakon terapije koja mu je spasila život. Kako navodi američki portal AZFamily, život mu je bio ugrožen nakon povratka iz Bosne i Hercegovine, gdje je bio na sahrani svoje majke. Aparat za izvantjelesnu membranskuoksigenacija (ECMO) spasio mu je život i izliječio od virusa COVID-19.

Izvor navodi da se u SAD vratio sa blažim simptomima zbog čega se javio ljekarima.

“Probudio me je 15. marta, rekao je da ne može da diše i da ga odvezem u hitnu pomoć”, kazala je njegova supruga Olivera Dedić. Tu mu je urađen test na korona virus koji je bio pozitivan. Dedić je stavljen na ventilator dva dana – a zdravstveno stanje mu se pogoršavalo.

“Tresla sam se na svaki poziv iz bolnice”, rekla je Olivera. Njegov zdravlje rapidno se pogoršavalo, zbog čega su ga prebacili u John C. Lincoln zdravstveni centar. Tu su ljekari primijenili ECMO metodu – zbog čega sada dobijaju pozive iz bolnica i medicinskih centara iz raznih dijelova svijeta, u nadi da će i njihovim zemljama pomoći u borbi i liječenju korona virusa. 

“ECMO je poprilično rijetka usluga, a mi je nudimo. Kada ne postoji ništa drugo što može spasiti pacijenta – mi to koristimo”, rekao je dr. Robert Riley.

Dr. Riley i dr. Anselmo Garcia su pojasnili kako izgleda taj proces korištenja ECMO metode.

“ECMO mašina ukloni krv iz pacijentovog tijela, zatim pumpa oksigen u njega. Zatim ga pumpa nazad u tijelo kako bi pomogao plućima i srcu”, navodi AZFamily.

Tokom desetodnevne terapije, dok je bio priključen na ECMO aparat, Enes je bio u komi.

“Probudio se 11. dan. Srećom, to je bilo to”, rekao je Garcia.

Dedić se potom svojoj supruzi javio pozivom na FaceTime, što ju je rasplakalo.

Enes Dedić, koji ima 53 godine, ne samo da je prvi preživjeli pacijent ECMO terapije u Arizoni, nego je među prvim pacijentima u svijetu kojem je život spašen korištenjem ove metode, odnosno mašine. On sada samostalno diše, a njegov nalaz je i zvanično negativan na COVID-19.

Doktori Riley i Garcia su sada dio radne grupe za obuku ljekara u ECMO centrima diljem Arizone, ali svoja iskustva dijele i sa drugim medicinskim centrima u cijeloj državi.

“Voljela bih da vas mogu zagrliti. Bez vas, moj suprug danas ne bi bio živ. Hvala vam mnogo, ovo mi mnogo znači”, kazala je Olivera doktorima isred bolnice u Arizoni.

Ona je obećala osoblju bolnice da će voditi računa o njegovom zdravlju i potruditi se da se Enes u potpunosti oporavi od teške borbe za život, prenosi AZFamily. 

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad