Hospitalizirane tri novoozaražene osobe u SBK

Vijesti 14. apr 202012:49 > 12:54
N1

Tri nova slučaja Covida-19 registrirana su u Srednjobosanskom kantonu (SBK) i sve tri su osobe hospitalizirane, izjavio je u utorak direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

“U prethodna dva dana testirali smo 52 osobe, a tri od njih su bile pozitivne. Dvije su stigle iz Njemačke i testirali smo ih na ulazu u karantenu, a, nakon što se ispostavilo da su pozitivne, smjestili smo ih u Bolnicu za plućne bolesti i TBC. Treća osoba je iz Novog Travnika i testirali smo je nakon što se s određenim simptomima javila u Bolnicu Travnik. Ustanovljeno je da je pozitivna i trenutno je u toj bolnici”, kazao je Karakaš.

Kako je kazao, zaražena osoba iz Novog Travnika ne može se dovesti u vezu s postojećim klasterima, te se istražuju osobe s kojima je bila u kontaktu.

“Po prirodi svoga posla ta osoba je mnogo komunicirala s ljudima i na nama je sad da pokušamo istražiti s kim je bila u kontaktu i ko je, eventualno, nulti slučaj. Već smo poduzeli aktivnosti i u samoizolaciju je smješteno 12 osoba”, dodao je Karakaš.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić kazao je da je do danas uručeno 3.737 rješenja o samoizolaciji, od čega je 720 aktivnih.

Kako je kazao, u protekla tri dana formirane su karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva, u Donjem Vakufu, Travniku i Kiseljaku, a u njima je trenutno smještena 41 osoba.

“Vlada SBK danas je donijela odluku da proširimo karantene i da aktiviramo još tri objekta, jer su nam ostala samo 32 slobodna mjesta. Za to čekamo rješenje od resornog federalnog ministarstva”, kazao je Matić.

U SBK je do sada registrirano ukupno 26 Covid-pozitivnih osoba od kojih je sedam hospitalizirano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad