Troje bh. državljana zaraženo u Norveškoj, oko 40 ih želi povratak u BiH

Vijesti 14. apr 202014:27 > 14:28
N1

Broj zaraženih Korona virusom u Norveškoj sa 14. aprilom 2020. i dalje raste, ali blago i iznosi 6.605 pozitivnih osoba. Broj smrtnih slučajeva povećao se na 134 a broj hospitalizovanih je 205. Teže oboljelih je 58 i nalaze se na intenzivnoj njezi, naveo je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević

“Ako se ovi podaci porede sa podacima iz prethodnih dana onda se može izvući zaključak da broj novozaraženih na dnevnoj bazi ima već sedam dana trend blagog opadanja, da broj hospitalizovanih takođe značajno opada, i da je sada nakon uskršnjih praznika pao sa 314 na 205 osoba. Takođe i broj najtežih bolesnika koji su na respiratorima opao je u odnosu na prethodnih šest dana sa 89 na 58 osoba. Na bazi ovih podataka u Norveškoj je porastao optimizam, da bi Norveška mogla uskoro izaći iz vanrednih mjera”, naveo je ambasador Makarvić.

Premijerka Erna Solberg je već najavila u svom saopštenju od 7. aprila da će nekoliko restriktivnih mjera iz tog paketa biti ublaženo odmah nakon Uskrsa.

“Obdaništa će biti ponovo otvorena 20. aprila, osnovne škole do petog razreda će biti otvorene već 27. aprila. Bit će ukinut i poseban karantin izvan porodičnih domaćinstava, dok će kućni karantin za one kojima se odredi biti i dalje na snazi. I dalje će biti zabranjeno javno okupljanje i organizacije sportskih i kulturnih manifestacija do 15. juna ove godine”, naveo je Makarević.

To definitivno znači da Norveška neće moći organizovati na tradicionalan način proslavu Nacionalnog praznika 17. maja, poručio je on.

“Ministarstvo vanjskih poslova Norveške je uputilo Notu 8. aprila 2020. kojom nas informiše da će se vanredne mjere nastaviti i nakon 20. aprila i preporučuje da se jednako nastave mjere socijalne distance, samoizolacije i higijene nakon ovog perioda. U Norveškoj se još uvijek nalazi određen broj građana BiH koji žele povratak u BiH, više od 40 građana, od kojih neki žele da se vrate automobilima, a neki će sačekati ponovo otvarenje avio saobraćaja između BiH i Norveške”, kazao je Makarević.

Norveški avio prevoznik Norwegian odgodio je prethodno zakazani let Oslo – Sarajevo 2. maja 2020. za 2. juni 2020, ali je potpuno neizvjesno da li će se ovaj let realizovati ili će kao i prethodni biti odgođen. Imamo prijavu da je troje BiH državljana u Norveškoj inficirano virusom korona, naveo je Makarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad