Bh. državljani koji su se vratili iz Italije pušteni iz karantina na Bjelavama

Vijesti 14. apr 202016:04 > 16:08
Vlada KS

Grupa od 18 bosanskohercegovačkih državljana koji su se 27. marta vratili iz Italije, napustili su danas karantin u Studentskom domu Bjelave u kojem su boravili po rješenju Federalnog ministarstva zdravstva.

Iako je prema našim propisima trajanje karantina 28 dana, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić ističe da su nadležne epidemiološke službe dobile odgovor od Svjetske zdravstvene organizacije da u slučaju koronavirusa osobe mogu nakon 14 dana napustiti karantin.

“Naša je zadaća bila da im osiguramo normalne uslove za boravak i mi smo uspjeli i više od toga. Drago mi je da smo već došli u priliku da neki od naših sugrađana napuštaju karantin”, rekao je premijer Nenadić koji je danas zajedno sa komandanticom Štaba civilne zaštite KS Nihadom Glamoč i načelnikom Štaba Jasminom Terovićem posjetio Studentski dom na Bjelavama.

Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS

Adair Šetkić i Amar Balić koji su dobili rješenje o izlasku iz karantina, pohvalili su uslove boravka i osoblje doma. Kako kažu, smještaj je bio iznad očekivanja, a na raspolaganju su im bili kvalitetni obroci, internet, TV, grijanje…

Nakon današnjeg otpusta, u karantinu na Bjelavama boravi 114. bh. državljana, dok se u objektu za prinudnu izolaciju nalazi sedam osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad