Taso za N1: Tržište stanova potpuno zamrlo

Vijesti 16. apr 202012:00 > 12:06
N1

Tržište nekretnina je zamrlo, i nikom nije do kupovine stanova. Ljudi su oprezni i čuvaju novac, a gradnja koju vidimo na terenu je rezultat ranijih ugovora čije izvršenje je u toku. O novim ugovorima se još i ne razmišlja, poručili su za N1 iz Udruženja učesnika u prometu nekretinama pri Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine.

Tržište nekretnine je izuzetno jako pogođeno pandemijom koronavirusa a prvi znaci su se mogli osjetiti već u februaru. U prvoj polovini marta već je bilo potpuno jasno da će razvoj pandemije imati izuzetno jak uticaj i na tržište nekretnina u našoj zemlji a od proglašenja stanja prirodne nesreće sredinom marta, tržište stanova je potpuno zamrlo“, kaže za N1 Maho Taso, potpredsjednik Udruženja učesnika u prometu nekretinama pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Udruženje učesnika u prometu nekretinama pri Privrednoj komori Federacije BiH obratilo se već Kriznom štabu FBiH i Privrednoj komori FBiH s molbom da se odrede mjere podrške i agencijama za nekretnine.

Ovim agencijama nije zabranjena djelatnost pa ih nema na listi onih koji će dobiti podršku, ali im je rad u potpunosti onemogućen a kako kažu naši sagovornici, posljedice krize će osjećati još dugo jer tržiše nekretnina prati sveukupni ekonomski i socijalni ambijent.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad