Pašić: Radnicima RMU Zenica nije smanjena plaća

Vijesti 16. apr 202012:11 > 12:14
N1

Radnici Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica već nekoliko dana nisu na svojim radnim mjestima, zbog neisplaćivanja stimulacije i uprkos uvećanju satnice sa 2,5 na 2,7 KM.

Direktor ovog preduzeća Edin Pašić u razgovoru za Fenu odbacuje tvrdnje da je u RMU Zenica došlo do smanjenja plaća.

“U RMU Zenica je plaća za mjesec mart isplaćena u skladu sa novim Kolektivnim ugovorom. Minimalna satnica je sa 2,5 KM porasla na 2,7 KM. Dakle, došlo je do povećanja, a ne smanjenja plaća. Međutim, za mjesec mart 2020. godine nisu isplaćeni stimulativni dodaci na plaću, koji se mogu, a ne moraju isplatiti. Predmetni stimulativni dodaci na plaću su u proteklom periodu nekada isplaćivani u punom iznosu a nekada su umanjivani. Zbog veoma teškog i složenog finansijskog stanja u RMU Zenica, Uprava je donijela odluku da se plaća isplaćuje u skladu sa novim Kolektivnim ugovorom bez stimulativnih dodataka”, kaže Pašić.

Dodaje da je novim Kolektivnim ugovorom propisano da najniža neto satnica ne može biti manja od 2,70 KM, a ranijim Kolektivnim ugovorom najniža neto satnica je iznosila 2,50 KM.

Na pitanje da li je unutar rudnika postojao neki interni dogovor o stimulacijama koje Kolektivni ugovor ne poznaje, Pašić odgovara stimulacije koje su isplaćivane u proteklom periodu nisu bile sistemski rješene i o isplatama istih je odlučivano na mjesečnom nivou i to na način da su nekada isplaćivane u punom, a nekada u umanjenom iznosu.

“One su nastale kao plod pritiska radnika na ranije uprave da se povećaju place, u protivnom je slijedila obustava rada od strane radnika. To je jedan od razloga što su u RMU Zenica bile česte obustave rada, jer kada se stimulativni dodatak isplati jedan mjesec sljedeći mjesec ga je bilo vrlo teško, pa skoro i nemoguće ne isplatiti bez obustave rada od strane radnika”, kaže Pašić.

Direktor navodi da su radnici najvjerovatnije očekivali isplatu martovske plaće po novom Kolektivnom ugovoru, sa svim stimulativnim dodacima.

“Međutim, zbog teškog finasijskog stanja u RMU Zenica i otežanog poslovanja zbog velikih dugovanja prema dobavljačima i duga na ime doprinosa, izostali su stimulativni dodaci na plaću”, naglašava direktor Pašić.

On odgovara da li ovo znači da radnici koji nisu dolazili na posao mogu snositi sankcije i radi li se o kršenju ugovora.

“Da, ovakvo ponašanje radnika je u suprotnosti, ne samo sa ugovorom o radu, već i Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu. Uprava RMU Zenica je 15.04.2020. godine, putem obavještenja na oglasnim pločama Rudnika, pozvala sve radnike da u skladu sa rasporedom rada dolaze i obavljaju svoje radne zadatke, te ih upozorila da će nedolazak na posao biti sankcionisan i da neće biti plaćen. Uprava će uskoro izdati naređenje da upravnici pogona i rukovodioci radnih jedinica i službi izvrše prozivku i raspored radnika, te će se u slučaju neodziva i odbijanja naređenja istim evidentirati izostanak s posla, što prestavlja povredu radne obaveze i za što će snositi propisane sankcije”, kaže Pašić i ponavlja da je i Sindikat potpisao Kolektivni ugovor kojim su plaće povećane.

Na pitanje kako to da ostalih šest rudnika radi bez problema i da su zadovoljni plaćama i Kolektivnim ugovorom Pašić naglašava da je razlog nezadovoljstva rudara u RMU Zenica taj što nisu isplaćene predmetne stimulacije koje su rudari zeničkog Rudnika očekivali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad