Zavirite u Pionirsku dolinu u vrijeme pandemije (FOTO)

Vijesti 16. apr 202012:46 > 12:55
KJKP PARK

Pionirskom dolinom i zoološkim vrtom u Sarajevu već mjesec dana se ne čuje dječija graja i smijeh, jer je zbog pandemije korona virusa zatvorena za posjetioce. Uprkos tome, život u sarajevskom zoološkom vrtu odvija se uobičajenim tempom.

Kako su kazali iz KJKP Park, svakog dana timovi hranilica, uposlenika Pionirske doline dolaze na posao s ciljem da pripreme ukusne i slasne obroke za životinje, očiste im i urede nastambe te pruže veterinarsku pomoć.

KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK
KJKP PARK

S obzirom da je od početka aprila na snazi ljetni režim rada, životinje više borave u otvorenim dijelovima svojih nastambi i uživaju u proljetnom suncu. Njihovi obroci su češći, laganiji, bogati vitaminima i mineralima.

“Ljetni režim rada podrazumijevao je i duže radno vrijeme, međutim ulazna kapija je zatvorena, jer osim zaštite posjetilaca, Pionirskoj dolini osnovni je cilj zaštiti zdravlje svih životinja koje potiču iz svih krajeva svijeta. Iza zatvorene kapije uz stazu koja vodi do zoološkog vrta procvjetalo je cvijeće, pokošena je prva ovosezonska trava, pupovi u krošnjama otvaraju se u prve behare ili mlado lišće. Proljeće je već uveliko stiglo. Ljetna bašta ponovo je spremna za prve goste, kao i rekviziti za igru i zabavu, čiji točkovi su spremni nove vožnje i dječije avanture, ali čekaju odluku o ponovnom otvaranju”, kazali su iz KJKP Park.

U Pionirskoj dolini sve je uređeno i čisto, a u prvim i zadnjim nastambama uz Koševski potok ima i prinova, jer novi život prkosi i koronavirusu. Stado lama već uče svoje dvije bebe prvim vještinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad