Radončić i Szijjarto: Ilegalne migracije treba zaustaviti, Mađarska će pomoći

Vijesti 16. apr 202014:31 > 14:56
N1

Mađarska će pomoći BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, a nakon što se potpiše i ugovor s Frontexom, poslat će u pomoć i svoje vojnike da pomogne bh. graničnim policajcima, rečeno je nakon današnjeg sastanka minisitra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta.

Radončić je rekao kako je upoznao mađarskog ministra vanjskih poslova da BiH pitanje ilegalnih migracija tretira kao sigurnosno, a ne humanitarno.

“Želimo biti odgovorni i humani, ali priroitet su nam naši građani. Želimo zaustaviti, a ne ohrabriti dolazak migranata. Mađarska je spremna poslati određeni broj vojnika u našu Graničnu policiju, ali to ćemo rješavati kada budemo riješili pitanje Frontexa. Tekst je usaglašen i to bi se vrlo brzo trebalo riješiti”, rekao je Radončić dodavši da smo dobili i podršku Mađarske kada su u pitanju euroatlantske integracije BiH.

Szijjarto je istakao kako je njegova posjeta jasan znak solidarnosti i prijatljstva Mađarske prema BiH te je izrazio poštovanje prema svemu što je BiH uradila na sprečavanju ilegalnih migracija.

“Brisel je izabrao pogrešnu politiku prema pitanju ilegalne migracije i time je nažalost mnoge zemlje Zapadnog Balkana doveo u tešku situaciju. Smatramo da ilegalnu migraciju treba zaustaviti, a ne menadžerisati. Ilegalna migracija nosi sa sobom veliki sigurnosni rizik, a danas i zdravstveni. Ilegalna migracija je pitanje sigurnosti, a ne humanitarno pitanje. Ja sam jasno naznačio da Mađarska do sada nije niti će primiti nijednog ilegalnog migranta. Također, naznačio sam da smo BiH spremni pružiti svu moguću podršku u borbi protiv ilegalnih migracija”, rekao je Szijjarto.

Kada je riječ o NATO integracijama, Szijjart je rekao kako Mađarska predstavlja kontakt ambasadu za NATO u Sarajevu te da imaju četiri oficira u zapovjedništvu NATO-a u Sarajevu. Zamolili su NATO da mandat produže do 2022. godine.

“U interesu Mađarske je da Zapadni Balkan bude stabilna regija i ima perspektivan razvoj. Možete računati na našu pomoć”, poručio je Szijjarto.

Podsjetio je kako je danas u BiH zbog donacije od po 10.000 zaštitnih maski i po 5.000 zaštitnih odijela FBiH i RS-u. Prvobitno je bilo najavljeno da će pomoć stići samo Republici Srpskoj. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao kako je prije 3-4 dana imao razgovor s ambasadorom Mađarske u BiH o ovom pitanju.

“Jasno sam rekao kako od Mađarske očekujem da koriguje svoju odluku inače nećemo biti u stanju da danas budemo domaćini njihovom ministru vanjskih poslova jer smatram da podjela pomoći nije smjela da se svede na jedan entitet. Mađarski ambasador je to prenio svojoj centrali i donesena je odluka da se pomoć podijeli na dva dijela jednako. Mislim da je dobro što smo raščistili to prije sastanka i sačuvali još jednog prijatelja BiH“, rekao je Radončić.

Na sastanku su razmijenili i informacije o stanju sa korona virusom i zaključeno je kako je u BiH mnogo bolje stanje nego u drugim zemljama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad