Gerontološki centar Sarajevo – sigurno utočište od korona virusa

Vijesti 16. apr 202016:55 > 19:25
N1

Dezinfekcija obuće, evidentiranje podataka, mjerenje temperature. Sve to na ulazu u Gerontološki centar Sarajevo - dom ljudima starije dobi, koji su u toku pandemije najugroženiji. Za više od 358 korisnika, ovo je sada sigurno utočište od korona virusa.

Ni medijske ekipe ni posjetioci ne mogu unutra. Osoblje centra kupuje za korisnike, korisnici se pridržavaju mjera.

“Dezinfekcija vozila, dezinfekcija radnika pri samom ulasku. Odvojena su presvlačenja radnika, unutar podruma ostavljaju odjeću, oblače novu dezinfikovanu. Mi imamo puno nepokretnih, dementnih, teško bolesnih, trudi se naše osoblje da dezinfikuje ruke mininalno 3 puta dnevno, peru im se ruke toplom vodom i onda se dezinfikuju”, kazao je Melisa Alibasic Hadžić, direktorica Gerontološkog centra.

I mjere su za sada efikasne. Jučer je testirana jedna uposlenica, negativna je na koronavirus.

“Kolegica kojoj je muž pozitivan na COVID je srećom već od petka prošle sedmice kada joj je muž dobio temperaturu ostala kod kuće, nije dolazila na posao. Obavijestila je mene da neće doći, da je gospodin febrilan te da neće doći na posao tako da je ona u startu spriječila bilo kakav rizik i mi se nadamo da će ona biti i u drugom testiranju negativna”, istakla je direktorica. 

U Zenici, ozbiljnija situcija – zaražena jedna osoba u Centru za zdravo starenje.

“Imamo jednu osobu pozitivnu, testirana je i druga iz iste sobe, koja je negativna i 24 osobe koje se u tom domu nalaze i pružaju uslugu su takođe bili negativni. Posebno je važno da sve socijalne ustanove i ustanove staračkih domova provode sigurnosne mjere, lične zaštite da organiziraju tako svoje smjene da pokušaju što manje da se stvori mogućnost importa tog virusa u tim ustanovama”, kazao je Goran Čerkez, Ministarstvo zdravstva FBiH.

U susjedstvu alarmantna situacija u staračkim domovima. U Hrvatskoj i Srbiji danima traje borba sa virusom. Posljednjih osam dana liječi se šezdesetak štićenika Doma za starije i nemoćne osobe iz splitskog doma, a do sada ih je preminulo četvero. U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji zaključno sa 15. aprilom zaražena su 243 korisnika i 32 zaposlena. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad