Spašeni mladići sa Balija: Svijetom vladaju ljubav i povjerenje, a ne novac

Vijesti 17. apr 202014:06 > 14:28
REUTERS/Nyimas Laula

Ranije smo pisali o događaju koji je ovih dana svjetlija tačka u vremenu sa kojim se suočavamo. Riječ je o gestu ambasadora Bosne i Hercegovine u Indoneziji Mehmedu Haliloviću koji je u svoj dom u Jakarti ugostio dvojicu mladića nakon što su ostali “zatočeni” u toj državi zbog posebnih mjera uzrokovanim pandemija korona virusom.

Strahinja Škobo i njegov prijatelj Srđan, inače studenti četvrte i pete godine medicine, štedili su za putovanje i 13. marta uputili se na egzotičnu destinaciju Bali. Namjeravali su ostati 10 dana, ne sluteći da će im virus poremetiti planove i da će u stranoj državi provesti duže od mjesec.

Panika, ali i pustolovina

Strahinja ima dvojno državljastvo – bosanskohercegovačko i srbijansko, a Srđan je državljanin Srbije. Samo dva dana prije njihovog povratka stiže vijest da je Srbija zatvorila aerodrom te da se ne mogu vratiti nazad.

“Tu kreće panika i stupamo u kontakt sa grupom koja je također na Baliju. Šaljemo svoje informacije njima i počinje komunikacija sa Ambasadom Srbije. Međutim, kontakt sa njima gubimo nakon dva dana i oni se javljaju iz Dohe da su na letu za Beograd. Tada nam se javljaju i drugi ljudi koji su takođe ostali (neki su jos uvijek na Baliju)”, priča za N1 Strahinja.

Snalaze se trenutno i doplaćuju hotel za pet dana. Tragajući za još kontakata i način spašavanja, stupaju u kontakt sa ambasadorom BiH u Indoneziji Mehmedom Halilovićem. On im predlaže da dođu kod njega u Jakartu i da budu tu sa njim jer je to trenutno za njih i finansijski i zdravstveno i sigurnosno najbolji izbor.

N1

Taj gest je za njih bio, kako kažu, nevjerovatan. Tu počinje jedno prijateljstvo za cijeli život. Živjeli su zajedno, kretali se do marketa i svakodnevno razgovarali.

“Čovjek, diplomata u punom smislu te riječi otvara nam svoj stan i svoj svijet. I bilo je divno razgovarati o svemu sa njim, zaista. Mi koji zbog prirode struke i ne znamo mnogo o životu osim o njegovom spašavanju, slušamo njegove priče o društvu, o sistemima i jednoj od najvećih lekcija koju ću da pamtim za cio zivot: svijetom vladaju ljubav i povjerenje, a ne novac”, dirljivo podcrtava Strahinja.

N1

Ipak, borba za povratak u domovinu nije stala.

“Kada smo saznali da postoji mogućnost povratka preko letova koje organizuje Republika Srbija, moram priznati da sam bio poprilično tužan. Tužan što naše druženje prestaje, ali nadamo se ponovnom”, govori Strahinja.

Prijatelji za cijeli život

Ambasador Halilović zbog prirode posla ne može da napusti Indoneziju, a dvojica mladića zbog straha da će se i ta država potpuno zatvoriti, odlučuju da je napuste prvenstveno zbog akademskih obaveza kojima se uskoro moraju posvetiti.

“Šta reći poslije naučene lekcije, nego da se ni za šta ne kajemo. Ambasadoru poručujemo da se drži i da se nadamo ponovnom viđenju sa njim”, kaže Strahinja.

Njegova majka Suzana ističe da o tome koliko su zahvalni na gestu ambasadora Halilovića ne mora ni spominjati.

“Pored njega, zaista moram pohvaliti i ambasade Srbije i Francuske. Sve je proteklo u najboljem redu i svi su bili više nego divni”, kaže Suzana.

Ambasador Halilović može da bude sretan. Zauvijek će da ima dva iskrena prijatelja.

U nastavku pogledajte fotogaleriju omiljene destinacije miliona turista i video koji nam je Strahinja poslao. Pomalo čudno za vidjeti. Jedna od najljepših plaža svijeta okupirana je vojnicima i radnicima sa maskama koji dezinfikuje stijene.

N1
N1
N1
N1
N1

Dodajmo, prema posljednjim zvaničnim informacija, broj zaraženih od korona virusa u Indoneziji je 5.923. Od posljedica je preminulo 520, a ukupno se oporavilo 607 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad