Proljeće na bh. planinama: Netaknuta priroda od sela Sinanovići do Crvenog kuka

Vijesti 18. apr 202009:33 > 09:41
Anadoliija

Bosanskohercegovačka sela i planine omiljena su destinacija velikog broja građana posebno tokom, za neke, najljepšeg godišnjeg doba - proljeća.

Mnoge su planine u proljeće glavno odredište velikog broja građana koji spas od gradske vreve nalaze na ovim oazama mira.

Tako je i ovih dana, posebno zbog mjera koje su poduzete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Fotoreporter Anadolije odlučio je napraviti turu i zabilježiti prirodne ljepote u neposrednoj blizini bosanskohercegovačke prijestolnice.

Posjetio je selo Sinanovići, koje se nalazi između planina Bjelašnice i Visočice. Selo krase brojni izvori vode i livade koje su idealne za šetnju i rekreaciju čak i onih koji nisu inače za višesatne šetnje u prirodi.

Obzirom na svoju lokaciju, selo Sinanovići, koje je od Sarajeva udaljeno 50-ak kilometara, često je i polazište za planinarske ture koje istražuju Visočicu.

Pješačenje, makadamski put i vjesnici proljeća na livadama, vode vas prema vrhu Crveni kuk, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.733 metra.

Jedan je od nižih vrhova Visočice i s njega se pruža prelijep pogled na druge vrhove i sela u blizini. Cijelim putem mogli su se vidjeti građani koji šetaju ili samo u krugu porodice uživaju u planinskom zraku i prirodi koja je najljepša u ovo doba godine, kada se sve budi i cvjeta.

Anadolija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija