Hrana, porodica, sigurnost – tri fokusa potrošača u budućnosti

Vijesti 18. apr 202019:46 > 19:49
N1

Pandemija korona virusa donijela je brojne promjene u naš život, a postoje i projekcije kako bi nam život mogao izgledati nakon perioda samoizolacije, šta će nam biti prioriteti ili ko će biti naši novi heroji. Najnovija istraživanja ukazuju da smo se promijenili kao potrošači ali da su u budućnosti mogući i globalni benefiti u našim potrošačkim navikama.

Na početku pandemije svjedočili smo prekomjernoj kupovini toalet papira, brašna i drugih osnovnih namirnica u marketima, a promjena ponašanja potrošača u odnosu na vrijeme bez koronavirusa postala je predmet istraživanja McCann Truth-a koji posluje u 12 zemalja svijeta, između ostalog u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu ovog istraživanja If grupa je napravila projekciju promjena ponašanja prema kojoj će se potrošači u budućnosti fokusirati na najosnovnije: Hranu, porodicu i sigurnost.

“Mi očekujemo da će u cijelom društvu doći do brzih promjena i ustvari te promjene će podstaći tri ključna pokretača: usredsređenost na osnovne potrebe pojedinaca i njihovih porodica , povećana briga za zdravlje za dobrobit ljudi, te promjena u brzini i i načinu digitalne transformacije”, pojasnila je Vesna Vlašić, direktorica agencije McCann Sarajevo.

U analizi koja je sprovedena u martu navodi se da ćemo iz izolacije izaći sa promijenjenim pogledom na porodične veze, rad i učenje od kuće te da ćemo više cijeniti mogućnost boravka na otvorenom.

“Fokusirat će se na zdravlje uključujući zdravlje naše planete, što će na neki način primorati i brendove da svoj fokus preokrenu na te stvari i da se više bave društveno-odgovornim kampanjama”, navela je Vlašić.

Istraživanje McCann Truth Centrala je pokazalo da 76% ljudi redovno pere ruke i koristi sredstva za čišćenje, 59 % ih ne posjećuje javna mjesta, 32% pokušava da ojača imunitet.

Istaknuti su i mogući globalnih benefiti nakon pandemije. 54% ispitanika istaknulo je da će razmotriti šta je zaista važno u životu, 39% da će provoditi više vremena sa porodicom, a 14% da će se fokusirati na svoju vjeru. Psiholozi dodaju da je za nove vrijednosti i ponašanje potrošača bitno koliko će pandemija trajati, kakve će ekonomske posljedice imati, a posebno koliko smo naučili iz ovog iskustva.

“Međutim te kratkoročne i u narednoj godini promjene koje ćemo vidjeti opstat će samo i kvalitativne promjene koje bi bilo dobro da nam se dese jer smo mi postali pravo konzumerističko društvo, zavise će od toga šta ćemo i naučiti od ovog iskustva. Da li ćemo shvatiti i kako ćemo poredati naš vrijedonosni sistem, dakle da li ćemo shvatiti da je bespotrebno trošenje konzumerističko trošenje stvar koju treba izbaciti iz svog života”, pojasnila je Dženana Husremović, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta UNSA.

Iz udruženja za zaštitu potrošača dodaju da je bitno se promjene u ponašanju odnose na kupovinu domaćih proizvoda, koja nažalost nije značajno porasla ni u vrijeme pandemije i vanrednih mjera.

“Do potrošnje mora doći i jednostavno očekujemo od vlade da upumpa sredstva kako ne bismo propali ni mi kojima je zabranjen rad a ni oblasti u kojima funkcioniramo. Ono što je najvažnije je da ta potrošnja buduća i da tako razmišljamo da se temelji na principu solidarnosti. To je jako važno da se osjećamo bolje jer u svakoj potrošnji najvažnije je povjerenje ali i ono zajedničko da svi imamo nešto od toga”, rekao je Marin Bago iz Udruženja “Fortuna” .

Uz razumijevanje da je solidarnost ključna za oporavak ekonomije, za naše građane ali i čitav svijet bit će izazov da nam trenutne vrijednosti ostanu prioritet. Riječ je o vrijednostima prema kojima su ljekari i naučnici heroji, znanje i stručnost na cijeni, a dobrobit naše porodice mnogo važnija od tašne s potpisom poznatog dizajnera, luksuznog automobila ili stana s većom kvadraturom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad