Prije COVID-19 nezaposlenost u Kaknju na minimumu, sada budućnost neizvjesna

Vijesti 18. apr 202019:55 > 20:00
N1

Pedeset posto privrede Kaknja naslanja se na rad velikih preduzeća poput rudnika, Termoelektrane, tvornice cementa. Ogroman je to priliv novca kako u budžet lokalne tako i viših nivoa vlasti. Istovremeno drugih 50 posto je iz sektora malih i srednjih preduzeća. Svjesni toga u općinskoj administraciji odlučili su im olakšali poslovanje.

“Prijavilo nam se nekih 200 subjekata što obrta što d.o.o. Od tih 200 subjekata je obuhvaćeno je 600 radnika. Mi smo kazali da ćemo im pomoći u plaćanju neto plate ili dorpinosa i poreza, ovisno od toga šta viši nivoi vlasti zaborave, da tako kažem”, kazao je načelnik Aldin Šljivo.

Prema zvaničnima podacima na birou za zapošljavanje u Općini Kakanj u proteklih mjesec dana je 170 radnika. 25 radnika otpustio je Amir Hadrović direktor hotela Kakanj. Drugog izbora, priča nam, nije imao, a jedino što je mogao uraditi je barem omogućiti radnicima primanja sa biroa.

“Hotel ne radi od kada smo dobili rješenje o zatvaranju od kriznog štaba Općine Kakanj. Tako da smo 18 marta automatski zatvoritili i svi radnici su otišli kući”, kazao je.

“Imamo dodatnih problema imamo velike zalihe, rokove, imamo dugove, i dugove prema nama”, dodao je Amir Hadrović.

No sudbinu ovih radnika doživjet će još mnogi. Broj nezaposlenih prema prema svim predviđanjima će nažalost rasti tokom ljetnih mjeseci. Reakcija viših nivoa vlasti morala bi biti brža poručuje kakanjski načelnik.

“Ukoliko budemo ovako sporo radili bojim se da će naši privredni subjetki izgubiti strpljenje i da će se ovo kažem oslikati se tek u maju, junu ili julu po pitanju broja nezaposlenih”, kazao je Šljivo.

Općina Kakanj prije pandemije koronavirusa važila je za one općine u Federaciji u kojima je nezaposlenost bila svedena na minimum. Od početka pandemije koronavirusa evidentan je porast broja malih i srednjih preduzeća koja neizvjesno iščekuju budućnost.

Šta će se desiti sa mnogim radnim mjestima ovdje u Kaknju?

“Pa šta da ti kažem evo ja sad iz banke, katastrofa”.

N1: Imate li primjera da je neko već ostao bez posla

“Pa ima ovih koji su radili po kafićima, restoranima.”

“Najteže će biti nama radnicima koji će raditi po manjim firmama naravno ovi poslodavci koji ne mognu iznijeti troškove oni će to otpustiti. Nadam se da će ove veće firme poput rudnika, Termoelektrane nastaviti da rade pa će biti lakše”, kazali su građani Kaknja.

No za hotelijera Amira i njegovih 25 uposlenika, kao i za ostale iz turističkog sektora ove godine teško da će uslijediti olakšanje .

“Morat ćemo finansijsku injekciju dobiti na startu, znači neće doći dan kad će neko doći i reći od sutra svi radite i primi radnike nazad, ali moramo pokrenuti ovo, a bit će zaista teško.”

Neizvjesnost narednih mjeseci i teret privrednog oporavka neminovnost je koja neće zaobići ni ovu bh.općinu, ranije nadaleko poznatu po vrlo malom broju nezaposlenih i odličnim privrednim kapacitetima na kojima su im mnogo veće sredine zavidjele.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad