Potvrđeno za N1: Zaražena korisnica Gerontološkog centra u Sarajevu

Vijesti 19. apr 202015:46 > 15:49
N1

Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica Gerontološkog centra Sarajevo potvrdila je za N1 da je jedna korisnica ovog centra pozitivna na koronavirus.

“Jutros smo dobili informaciju da je jedna naša korisnica pozitivna. Obratili smo se svim nadležnim po protokolu, dežurnom epidemiologu. Rekao je da zbog činjenice da ona nema teže simptome neće biti primljena na bolničko liječenje odnosno na KCUS”, kazala je Alibašić-Hadžić za N1.

“Obzirom da gerontolški centar nije zdravstvena ustanova, nije ovlašten da pruža neki vid liječenja, mi smo primorani da ovu osobu ostavimo u našem centru. Uzimajući u obzir da ovoj korisnici pružamo i dalje usluge, to potencijalno predstavlja rizik da se bolest može dalje prosiriti na naše uposlene i druge korisnike”, kazala je za n1.

VEZANE VIJESTI

 Alibašić-Hadžić podsjeća da od 10.04. pozivaju nadležne da testiraju uposlenike ovog centra, obzirom da se u centru nalaze korisnici najrizičnije starosne dobi.

Apeli nadležnima nisu očito urodili plodom, a trenutna situacija praktično znači da je jedna starija žena zaražena korona virusom. Uskraćeno joj je bolničko liječenje – te ona mora ostati u centru i zbog normalnih potreba.

Osoblje centra mora biti u kontaktu s ovom osobom kako bi joj pružili osnovnu brigu.

Ova ustanova prema preporukama napravila je karantin, a kako je ranije rečeno za N1, i izolatorij, ukoliko se pojavi neko sa zdravstvenim tegobama koje upućuju na COVID-19.

Gerontološki centar Sarajevo ima više od 350 korisnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad