Građani BIH smješteni na Bjelavama napuštaju izolatorij, bez rješenja u Zenici

Vijesti 20. apr 202021:11 > 21:15
N1

Građani BiH koji su bili smješteni u karantin u Studentskom centru Bjelave dobili su rješenja i napustit će izolatorij.

Kako je potvrđeno, pritisak štrajkača je uspio, a svi građani BiH koji su iz Sarajeva, već su napustili izolatorij, dok su građani koji imaju adrese prebivališta drugdje u BiH, sutra će napustiti Studentski centar Bjelave.

Ove osobe su federalnim rješenjem smještene u dom Bjelave, i bile su pod zdravstvenim nadzorom Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

VEZANE VIJESTI

Podsjećamo, grupa bh. građana koja se više od 14 dana nalazi u karantenu sarajevskog Doma Bjelave, od jutros je započela štrajk glađu. Među njima je i Jasminka, majka dvoje djece, od kojih je jedno petomjesečna beba.

Na ovoj lokaciji danas se dešavala i kriza, jer je jedna ženska osoba u karantinu prijetila samozapaljem.

“Okončana je krizna situacija na način da je nakon telefonskog razgovora sa nadležnim ljekarom osoba odustala od svoje namjere, te će ista biti podvrgnuta adekvatnoj medicinskoj terapiji”, poručili su iz MUP-a KS.

Ministar zdravstva i predsjednik Štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić potvrdio je da je 86 osoba smještenih u karantinu u zeničkom hotelu „Zenica“ započelo štrajk glađu te kako zahtijevaju da im se obrati neko iz Federalnog štaba civilne zaštite, koji je nadležan za formiranje karantina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ti ljudi, kako je napomenuo Jupić, traže da budu testirani te da se upute u samoizolaciju u svoje domove.

U Hotelu Zenica su i večeras odbili hranu, za njih jos nema rješenja o otpuštanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad