Počelo izmještenje migranata u novootvoreni kamp na lokalitetu Lipa

Vijesti 21. apr 202008:54 > 08:59
N1

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) rano jutros počela je akciju izmještanja migranata u novootvoreni prihvatni kamp na lokalitetu Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Kako je i najavljeno, prvo se krenulo s preuzimanjem i transportom migranata koji borave u napuštenim objektima i na ulicama grada na Uni.

Policijski službenici u ovim trenucima izmještaju više od stotinu osoba, koje su u prethodnom periodu boravile na stadionu Nogometnog kluba Jedinstvo i obližnjoj Gradskoj aleji u Bihaću. Potvrđeno je i da će angažovani ljekarski timovi prilikom ulaska u kamp na Lipi vršiti trijažu.

Trenutni kapacitet novootvorenog prihvatnog kampa na lokalitetu Lipa omogućava smještaj oko 1.000 ljudi, dok bi akcija izmještanja mogla potrajati nekoliko dana zbog detaljnih ljekarskih pregleda.

“Kamp Lipa sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humanitarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) će na lokaciji Lipa implementirati projektne aktivnosti u saradnji i prema dogovorenim mjerama sa Vladom Unsko-sanskog kantona, te u skladu s odobrenim sredstvima Evropske unije i USAID”, saopćeno je iz Vlade USK.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” obezbijedila je Evropska unija kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad