Nakon više od 14 dana građani napuštaju karantin na Bjelavama (VIDEO)

N1

Četrdeset pet građana koji su prije više od 14 dana smješteni u Studentski dom Bjelave u karantin, počeli su napuštati ovaj izolatorij. Radi se o osobama koji su iz drugih dijelova Federacije BiH.

Oni prilikom dolaska dobijaju rješenja o prestanku izolacije. Većina njih je štrajkovala glađu tražeći da nakon 14 dana, izolaciju od 28 dana nastave u svojim kućama.

Danas je stiglo rješenje od Federalnog kriznog štaba da im izolacija današnjim danom prestaje.

Jasminka Smajić-Sakić koja je u Studentskom domu Bjelave boravila sa dvoje djece napuštajući izolatorijim rekla je da je presrećna što ide svojoj kuci u Kladanj i da do ovoga nije moralo doći.

“Osjećamo se presretno. Potpisala sam rješenje o izlasku, karantin se ne nastavlja”, kazala je nakon izlaska okupljenim novinarima.

“Što se tiče boravka, sve je bilo u redu, samo su nadležni zakazali. Testirana sam tek jedanaesti dan, drugog testiranja nije bilo”, dodala je. 

N1
N1
N1

Grupa gradjana u SD Bjelave angažovala je i advokata koji će ispitati sve okolnosti pod kojima su ovi građani boravili 16 dana u ovom karantinu.

Elmir Jahić, pravni zastupnik sedam osoba koje su smještene u karantin u Studentskom domu Bjelave, kazao je da su te osobe tražile od njega da provjeri zakonitost njihovog boravka.

  “S obzirom da niko od mojih sedam klijenata nije dobio pojedinačno rješenje o razlozima zadržavanja, o vremenskom periodu zadržavanja. Prema informacijama mojih klijenata, njima se radi testiranje, ali o rezultatima testiranja niko ih nije obavjestio”, kazao je.

Tvrdi da će detaljnije informacije moći podijeliti sa javnosti nakon što prikupi više informacija od Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba Civilne zaštite i Kantonalnog štaba Civilne zaštite.

“Nesporno je da je u Federaciji BiH proglašeno stanje nesreće. Problem je taj što moji klijenti nisu dobili rješenja kojim se potvrđuju razlozi njihovog smještanja u karantin. Mnogi ljekari dovode čak u pitanje da li ova vrsta zaraze potpada pod kategoriju karantinske bolesti”, pojasnio je.

Trenutno se u SD Bjelave nalazi više od 120 osoba koje su došle iz nekoliko evropskih država. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad