Šta će biti sa novčanim naknadama radnicima kojima nisu uplaćivani doprinosi?

Vijesti 21. apr 202017:37 > 18:05
N1

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, kazala je da je od pojave korone iz radnog odnosa izašlo 15.107 osoba i od tog broja njih 10.214 traži novčanu naknadu.

“Bitno je reći svim osobama koje su se prijavile na evidenciju da ni jedna osoba neće biti zakinuta za novčanu naknadu, niti za zdravstveno osiguranje, kao i dopunu staž”, rekla je Lončar. 

Istaknula je da prate potrebe društva, pa i zdravstvenih i socijalnih ustanova koje su se obratile da zaposle kadar i Upravni odbor je usvojio tu odluku, te da se sada sve zdravstvene ustanove koje imaju potrebu za dodatnim kadrom mogu obratiti službama za zapošljavanje koje će ih uputiti na koji način će te moći uraditi.

Ono što je dobro, navela je, od 1.4. do 15. 4. rastao je broj osoba koje iz radnog odnosa dolaze na evidenciju, međutim od srijede taj broj pada.

Na pitanje, šta će biti sa radnicima iz hotelijerstva i turizma koji su ostali bez posla, ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Vesko Drljača, odgovorio je da Vlada Federacije će uplatit doprinose na mininimalnu platu za te radnike.

“Vlada FBiH poziva kantone i opštine da isplate plate i naknade svim onim osobama koji su ostali bez posla, uključujući i zaposlene u turizmu, u skladu sa propisima i odlukama Vlade”, rekao je Drljača i dodao da su to prioritetne aktivnosti, te da tu žele da pokažu proaktivnu politiku.

A ima li Vlada rješenje za radnike kojima nisu uplaćivani doprinosi, a prema zakonu nemaju pravo na novčanu naknadu sa biroa?

Lončar je istaknula da postoji jedna nedovoljno definirana zakonska odredba koja je otvorila prostor tumačenja da osobe koje dođu na evidenciju iz radnog odnosa, u slučaju kad poslodavac nije plaćao doprinose, da nemaju pravo na novčanu naknadu.

Međutim, kako je kazala, ta praksa je bila nejednako primjenjivana od službe do službe i Federalni zavod je zauzeo stav da poštuje presudu Vrhovnog suda u kojoj je odlučio u korist osobe da osoba nije kriva ukoliko poslodavac nije platio doprinose i daje za pravo osobi novčanu naknadu.

“Svi koji se žale na službe koje im nisu dale rješenja da ostvare to pravo, Federalni zavod uvažava te žalbe i vraća službama na ponovno postupanje, cijeneći i presudu Vrhovnog suda i činjenicu da uistinu osobe nisu krive zbog neizvršavanja obaveza poslodavca”, navela je Lončar. Dodala je i da postoje institucije koje trebaju da “dovedu u red” poslodavca da uradi ono što mu je zakonska obaveza.

“Dakle, ko god je odbijen od službe, ako se obrati Federalnom zavodu žalbom, Federalni zavod vraća tu žalbu i uvažava je Službi na ponovno rješavanje”, zaključila je Lončar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad