Zvizdić: Zagovornik sam smanjenja visokih plaća, poštedjeti vojsku i policiju

Vijesti 21. apr 202018:34 > 19:38
N1

Vijeće ministara i 13 vlada na različitim nivoima, što znači blizu 150 ministara. Općinska vijeća, deset kantonalnih skupština, Brško Distrikt, entitetski parlamenti, Parlament BiH - odnosno blizu 600 zastupnika ili delegata. Blizu 200 hiljada uposlenika u javnom sektoru. Milijarde maraka budžetskog novca na godišnjem nivou - njihove su plaće i naknade.

“Negdje je podatak da oko 50 procenata BDP-a predstavlja javnu potrošnju i bojim se da ova izazovna kriza izazvana korona virusom zatiče taj takav sektor potpuno nespremnim i mislim da sporadične najave koje dolaze od različitih nosilaca političke vlasti zapravo ne mogu nadomjestiti potrebu za suštinskom i planiranom politikom odgovora na krizu”, smatra Srđan Blagovčanin, Transparency International BiH.

Gotovo mjesec dana od proglašenja stanja prirodne nesreće, prvi put bi se u četvrtak trebali sastati državni zastupnici, iako u zgradi Institucija imaju na raspolaganju salu od 700 mjesta. No teško do odluke o smanjenju plaća parlamentarcima.

“Postoji jedno veliko odsustvo odgovornosti kada je u pitanu ta socijalna osjetljivost i solidarnost sa većinom građana i zbog toga smo nekolicina nas i na različite načine odrekli svojih primanja i u različitim iznosima, ali još uvijek je problem kada je državni nivo u pitanju taj član Ustava koji prakično štiti plaće najviših državnih funkcionera”, ističe Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PSBiH.

Odricanja od plaća za sada su sporadična. Za dvije godine mandata zastupnici su se sastali 13 puta. Prosječna plaća 5 hiljada maraka. Što znači za godinu dana blizu 60 hiljada maraka za samo jednu osobu. Zastupnika i delegata ukupno 57. Na godišnjem nivou za plaće i naknade – 3,5 miliona maraka. I dok se rezovi prave svuda – ne i u ovom sektoru.

“Zagovornik sam da Parlamentarna skupština BiH ima svoja redovna zasjedanja obzirom da imamo prostorne i druge kapacitete kako možemo u potpunosti ispoštovati sve epidemiološke zaštitne mjere i socijalnu distancu. Mi moramo jednostavno raditi jer je potreba u ovom vremenu da i zakonodavna vlast brzo donosi zakone, a s druge strane naravno da sam zagovornik da dolazi do smanjenja plaća pogotovo onih koji imaju visoke plaće na nivou BiH. Nisam za to da se smanjuju plaće policajcima, vojnicima…”, kaže Denis Zvizdić, član Kolegija PD PSBiH (SDA).

Skoro 20 hiljada službenika zaposleno je u državnim institucijama. Tu spadaju vojska, policija. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o načinu rada kojim bi se zaštitilo njihovo zdravlje. I ta Odluka se do sada poštuje, institucije neometano obavljaju posao, navodi predsjednica Sindikata Lejla Čopelj, apelujući na sve radnike da prijave eventualnu diskriminaciju. Na pitanje šta ako dođe do smanjenja plaća odgovara:

“Zaposleni u Institucijama BiH imaju daleko najniža primanja u odnosu na sve druge zaposlene u javnoj upravi u BiH, oko 70 posto zaposlenih od ukupnog broja u Institucijama BiH prima plaću nižu od prosječne u BiH. Naravno mi smo svjesni da nismo baš omiljena kategorija ljudi u BiH kada je javno mnijenje u pitanju, ali ja želim naglasiti da od ukupnog broja zaposlenih u Institucijama BiH negdje je samo oko 6 hiljada u administraciji sve drugo su ostale kategorije koje za institucije jedne države moraju postojati. Postoji li država bez državne administracije? Naravno da ne postoji”.

Nakon drame gdje smjestiti 98 zastupnika Parlamenta Federacije – odluka je nedavno pala na Dom mladih ali i zeleno svjetlo za smanjenje primanja za 1.000 maraka. Isto se očekuje i od Doma naroda Federacije. U RS su se, među ostalima, ministri u Vladi odrekli polovina martovskih plaća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad