Najposjećenija dvorana u BiH postala izolatorij, rukometaši pomažu zdravstvu

Vijesti 21. apr 202018:44 > 19:15
N1

Prije pandemije korona virusa, rukomet je bio sport broj 1 u Gornjem Vakuf-Uskoplju i cijeli grad navijao je za Slogu. Danas kada je rukomet odgođen u ovom gradu, svi članovi kluba odlučili su volontirati i odužiti se svojim građanima. Posebnu pažnju privukao je trener ovog kluba, koji je skinuo sportsku opremu i obukao bijeli mantil kako bi pomogao zdravstvenim radnicima ovog mjesta.

“Ja sam Radosavljević Aleksandar, master coach rukometa. Dolazim iz Republike Srbije – mjesto Valjevo. Završio sam srednju medicinsku školu ‘Dr. Miša Pantić’ u Valjevu. Poslije toga naravno, profesionalna karijera vezana je u rukometu”.

Rukometnu trenerku Sloge iz Gornjeg Vakuf-Uskoplja u doba korona virusa Radosavljević je zamijenio medicinskim mantilom – dobrovoljno.

“Prijem pacijenata za lijekove koje treba da dostavi Civilina zaštita i Crveni Krst, koji bi trebali starijim osobama da dostave na kućne adrese te lijekove. Onda sam tu u ekipi za hest, sanitarana ekipa koja izlazi na teren vrši dezinfekciju. Mogu reći bio sam i nekoliko dana u previjalištu i podsjetio se malo tih dana kada sam završavao državni ispit”, priča Radosavljević.

Na ispitu je i njegova kćerka. Trenutno je na prvoj liniji borbe sa COVID-19. Medicinska je sestra u jednoj od beogradskih bolnica. Za to vrijeme kolege imaju samo riječi hvale za njenog tatu.

“Svaki dan je tu sa nama, dolazi ujutro i radno vrijeme mu je kad i mi dođemo i bude cijelo radno vrijeme. Stalno nam je na usluzi. Upućen je pošto je medicinski tehničar. Upućen je u sve postupke, uveli smo ga u sav naš posao. Od velike nam je pomoći i on i sav njegov klub”, otkriva Nikolina Bošnjak, sanitarna inžinjerka u Domu zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje.

A koliko je rukometni klub Sloga povezan sa zdravstvenim institucijama u vrijeme pandemije, najbolje prikazuje primjer Naile Muminović.

“U Domu zdravlja obavljam funkciju računovođe, a u klubu obavljam funkciju zapisničara. Iza sebe imam oko 13 godina aktivnog bavljenja rukometom. I od samo formiranja RK “Sloga” obavljam funkciju zapisničara”, priča Muminović.

Zapisnika do daljnjeg neće biti. Jer zbog korone i rukomet je stao u BiH.

Sportska dvorana u Gornjem Vakuf-Uskoplju koja je okupljala ljubitelje rukometa prije pandemije korona virusa pretvorena je u izolatorij. Zahvaljujući zdravstvenim institucijama, lokalnoj zajednici i privrednicima, ovdje je obezbijeđeno, u slučaju da pandemija eskalira, više od 80 kreveta.

“Momentalno, rukomet je prestao. Kao što vidite dvorana je pretvorena u izolatorij. U zadnje dvije godine ovo je bila najposjećenija dvorana u BiH. S obzirom na situaciju u našoj državi, RK ‘Sloga’ je zajedno sa svojim volonterima i navijačima stavio se na raspolaganje. U zadnjih 20 dana učestvovali su u volonterskim akcijama, od montiranja kreveta, prevoza i čišćenja”, priča Semir Demirović, generalni sekretar MRK “Sloga” G. Vakuf – Uskoplje.

Stanovnici ovog mjesta na rijeci Vrbas, sa nešto više od pet hiljada stanovnika, i dalje se nastavljaju boriti protiv virusa, jer kako kažu žele prenijeti pobjede iz dvorane zdravstvene ustanove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad